• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Scindapsus verzorging, tips & leuke weetjes

Scindapsus verzorging, tips & leuke weetjes

Leestijd: 9 minuten

Het is een lust voor het oog. De Scindapsus is een hang- en klimplant met vele voordelen. Zo is het een van de meest luchtzuiverende planten en ziet hij er geweldig mooi uit. Ook is hij heel eenvoudig te verzorgen. Met de onderstaande tips houd jij de plant gezond Ć©n houdt hij jou gezond.

De Scindapsus in een notendop

Feiten en tips over de Scindapsus

šŸ’§ Water

1-2x per week

šŸŒ± Voeding

1x per maand in lente en zomer

šŸŒ”ļø Temperatuur

Tussen de 15Ā°C en 28Ā°C

šŸŒæ Grond

Luchtige, normale grond. Zuurtegraad grond tussen 5 en 7

šŸŒž Standplaats & Licht

Veel licht maar niet direct in de zon. Schaduw is ook mogelijk

šŸ¤§ Giftig

Niet voor mensen. Wel licht irriterend voor je katten en andere huisdieren.

Voordelen van deze plant

Het oog wilt ook iets laten we maar zeggen. De scindapsus ziet er prachtig uit. Daarom tovert hij bij velen een brede glimlach op het gezicht. Met zijn vele gevarieerde bladeren verveelt hij nooit. En naast zijn optische eigenschappen zijn er zelfs een aantal eigenschappen die wellicht nog veel belangrijker zijn dan het uiterlijk.

Natuurlijke luchtzuiveraar

Onderzoek van onder andere NASA (pagina 2) heeft aangetoond dat de Scindapsus giftige stoffen uit de lucht kan verwijderen. Zo adem jij betere lucht in wat je gezond houdt. De gassen die deze luchtzuiverende plant kan opnemen zijn onder andere benzeen, trichloorethyleen, tolueen en formaldehyde. Deze stoffen komen onder andere voor in meubels, vloerbedekking, verf en kleding. Door de huidmondjes in de bladeren vervoert de plant de giftige stoffen via de stengels naar de wortels. Aangekomen bij de wortels zorgen micro-organismen ervoor dat deze worden omgezet in voeding voor de Scindapsus. Een win-win situatie voor iedereen dus.

Zuurstoffabriek in huis

Wil jij een gezondere omgeving met minder koolstofdioxide? Naast dat de Scindapsus een perfecte luchtzuiveraar is maakt hij namelijk ook zuurstof. Deze groene zuurstoffabriek zet CO2 om in zuurstof. Dus als jij goed voor deze plant zorgt, zorgt hij goed voor jou. Laat hem gratis zuurstof produceren en CO2 verwijderen uit je kamer of kantoor.

Temperatuur regulatie

Omdat planten in het algemeen water vasthouden zijn ze een perfecte warmteregelaar. In het bijzonder de Scindapsus. De plant heeft stengels vol sap. Ook de bladeren bevatten relatief veel water. En water veranderd niet zo snel van temperatuur als lucht. Aangezien de Scindapsus ook water uitademd kan dit de ruimte enigszins afkoelen. Daarbij zorgen planten in het algemeen ook voor schaduw. En als de zon minder snel binnenkomt blijft, het koeler in huis.

Verbeterde luchtvochtigheid

Heb je wel eens brandende ogen, droge huid of last van hoofdpijn? Dat kan komen omdat er te weinig vocht in de lucht zit. Uiteraard is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid. De Scindapsus zorgt door uitademing van water voor een betere luchtvochtigheid. Aan de andere kant ademt hij weer giftige stoffen in om dat om te zetten in zuurstof. Deze kamerplant is daarom super goed voor je gezondheid.

Verzorging van de Scindapsus

Natuurlijk is de Scindapsus een fantastische plant om te zien. En dat wil je het liefst zo lang mogelijk op die manier houden. Gelukkig is deze plant met een beetje liefde goed te verzorgen. Gebruik de onderstaande tips om de plant een fijn thuis te geven.

scindapsus pictus

Hoeveel water heeft de Scindapsus nodig? 

Deze bijzondere en gezonde kamerplant houdt best van een glaasje op zijn tijd. Vooral in de warmere maanden kun je hem het beste goed in de gaten houden. De plant zal dan meer water verdampen. Toch is het niet erg als deze plant even zonder water staat. Dat komt omdat de Scindapsus vrij sappige stengels heeft waar water in opgeslagen zit. Controleer voordat je hem opnieuw water geeft eerst of de bovenste grond al is opgedroogd of nog heel licht vochtig is. Net zoals in het regenwoud is de grond daar ook vaak licht vochtig.In de koudere maanden is Ć©Ć©n keer in de week water geven vaak al genoeg.

Hoe controleer ik of de grond nog vochtig genoeg is? Controleren van de vochtigheid van de grond kun je doen door met je vingers een paar centimeter de grond in te gaan. Voelt de grond nog een beetje vochtig aan? Dan is dit ideaal. De grond mag niet volledig uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn. Als de grond te nat is kun je hem beter even geen water geven. Een beetje vochtig is meer dan genoeg.

Besproeien van de plant

Door de plant zo nu en dan te besproeien met water hou je hem extra gezond. Door deze verzorging maak je de bladeren stofvrij. Enerzijds zorgt dit ervoor dat het schilderij op het blad weer helemaal naar voren komt. Anderzijds kunnen de bladeren nu weer beter hun werk doen. Daarbij vindt ook eventueel ongedierte het niet fijn als ze van hun plek worden gespoten.

Welke temperatuur is ideaal?

De Scindapsus is een vrij vergevende plant. Wel houdt deze plant van wat zachtere temperaturen. Tussen 18Ā° en 24Ā°C voelt hij zich het meest prettig. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost AziĆ« waar de temperaturen vaak een stuk warmer zijn.

Zet hem niet op de tocht

De Scindapsus vind een beetje licht en water best lekker. Vooral als het een beetje warm is voelt hij zich perfect op zijn gemak. Toch houd hij niet van teveel wind. In Nederland kan het nog wel eens waaien. Maar dat vind de Scindapsus niet heel fijn. Zet hem bij voorkeur daarom neer op een plek waar het niet teveel waait.

Hoeveel zonlicht heeft hij nodig?

Deze plant houdt niet van direct zonlicht maar wel van veel licht. In de natuur groeit deze klimplant langs bomen omhoog. Hier krijgt hij schaduw van de stam en bladeren van de boom waarlangs hij groeit. Het beste kun je hem dus niet in direct zonlicht plaatsen. Als de Scindapsus op een lichte plaats staat zal de kleur van de bladeren lichter verkleuren. Staat hij donkerder, dan kunnen de bladeren helemaal groen worden.

Hoeveel voeding geef ik de Scindapsus?

Vooral in de zomer is het goed om eens in de 2-3 weken een beetje voeding te geven aan deze weelderige plant. In de wintermaanden slaat de plant een overschot aan voeding op in de wortels en dat is niet goed voor de plant.

Grond en bodem

De zuurtegraad van de grond mag bij deze mooie plant licht zuurminnend zijn. Dit wilt zeggen dat de grond licht zuur is en een ph heeft tussen de 5 en 7 in. De meeste kamerplanten potgrond is prima geschikt. Om de Scindapsus altijd genoeg vochtig te houden kan je onderin de pot wat hydrokorrels neerleggen. Deze nemen vocht op en geven vocht af.

De grond mag best luchtig zijn. Dit zorgt voor meer zuurstof en betere wortelgroei. De meeste potgrond is goed maar het kan altijd beter. Voeg bijvoorbeeld wat perliet of kokosvezel toe. Dit maakt de grond luchtiger met alle voordelen die het met zich meebrengt.

Verwijder dode en bruine bladeren

Verwijder ze vooral wanneer je dode bladeren ziet. De nieuwe of levende bladeren krijgen hierdoor meer licht. Daarbij voorkom je hiermee dat de oude bladeren gaan rotten of dat de plant ongedierte aantrekt. Hierdoor blijft je plant extra gezond. Bovendien ziet het er natuurlijk veel mooier uit.

Leuke weetjes over de Scindapsus

  • De scindapsus heeft veel verschillende namen. Zo wordt hij ook wel de Golden Photos, Photos, zilverrank, drakenklimop of Epipremnum pinnatum genoemd. De officiĆ«le naam is Epipremnum. Er zijn verschillende soorten Scindapsus planten. Deze vind je helemaal onderaan deze pagina.
  • Je ziet de Scindapsus heel veel in Europa. Maar wist je dat deze plant van oorsprong voorkomt in Zuid-oost AziĆ«?
  • In het wild kunnen deze planten heel hoog groeien. Ze groeien op tegen hoge bomen. De bladeren kunnen zelfs wel tot 95 centimeter groot worden!
  • De plant is een geliefd hapje voor reptielen. Deze halen belangrijke voedingsstoffen uit deze specifieke plant.
  • De kleuren van de bladeren van de Scindapsus zijn heel verschillend. Ze zijn diepgroen tot geel en zelfs wit te vinden.
  • Het is zowel een hang- als klimplant. Flexibeler kan haast niet.
  • Deze mooie plant is prachtig van zichzelf. Als hij bloemen zou geven zouden die zeker mooi zijn. Echter geeft deze plant geen bloemen.
scindapsus aureum

De Scindapsus is zowel een klim- als hangplant. Je kunt hem bijvoorbeeld plaatsen tegen een kokospaal of mospaal.

Problemen met de Scindapsus

Zoals je hierboven hebt gelezen is deze prachtige klimplant best goed te verzorgen. Dat wilt niet zeggen dat het niet mis kan gaan. Het zou kunnen dat je hem bijvoorbeeld iets teveel liefde geeft. Bijvoorbeeld in de vorm van teveel zonlicht of een overschot aan water. In dat geval is er geen nood aan de man. Met een klein beetje extra aandacht krijg je deze plant snel weer onder controle.

Krullende bladeren

Ook het krullen van de  bladeren kan duiden op een teveel aan water. Maar ook kan het liggen aan een te lage luchtvochtigheid. Je kunt met je vingers controleren of de grond heel nat is. Is dit niet het geval dan kan het ook aan de luchtvochtigheid liggen die te laag is. De Scindapsus houdt wel van een vochtige omgeving. Want in de natuur groeit hij in een vochtige jungle. Daar voelt hij zich het lekkerst. Zet hem gerust in de badkamer neer wanneer je een warme douche neemt.

scindapsus pictus argyaeus

Ook als hangplant doet de Scindapsus het goed zoals in dit voorbeeld.

Zwetende bladeren / huilende bladeren / druppelende bladeren

Druppels aan bladeren van je plant? Wanneer de Scindapsus teveel water krijgt kan het zijn dat guttatie optreed. Guttatie wilt zeggen dat de plant vocht via de bladeren zal afscheiden. Ook bij een teveel aan voeding zal de plant proberen om op deze manier van het overschot af te komen.

Gele bladeren

Heeft jouw Scindapsus ineens geen groene gloed meer? Dat kan komen omdat er zich wat gele bladeren laten zien. Wateroverschot kun je controleren met je vingers. Is de grond heel erg vochtig? Dan is dit waarschijnlijk de reden van teveel aan water.

Bladeren met bruine randen

Heeft je Scindapsus last van bruine randen langs de bladeren? Dan kan het voorkomen dat de lucht een beetje te droog is. Spray de plant in met een plantenspuit. Ook kun je een verdamper gebruiken om de luchtvochtigheid wat hoger te maken. Dat is niet alleen goed voor de plant maar ook voor jou. Wat kopjes water rondom de plant neerzetten kan ook helpen.

Scindapsus geel blad

Verpotten van de Scindapsus

Ook een plant wil zo nu en dan een nieuwe omgeving verkennen om te groeien. Het verpotten van een Scindapsus is vrij eenvoudig. De plant zal er in de meeste gevallen zeer dankbaar op reageren door weer te gaan groeien en nieuwe bladeren en stengels te vormen.

Wanneer verpotten?

Het verpotten van deze plant hoeft niet vaak te gebeuren. Wil je dat je plant weer een stukje groter wordt? Dan kun je ervoor kiezen om hem eens in de twee tot drie jaar te verpotten. Het beste kun je hem verpotten in de lente. In de lente heeft hij de meeste herstelkracht. Want bij het verpotten schrikt een plant altijd een beetje. Er kan bijvoorbeeld een worteltje kapotgaan. In de lente kan hij eventuele kleine schade het beste aan.

Grotere pot

Als je de Scindapsus gaat verpotten kan de plant even schrikken. Dit is niet zo erg aangezien je hem veel liefde geeft Ć©n hij een grotere pot krijgt. Kies een pot uit die minimaal 1/5 groter is dan de oude pot. De grotere pot zorgt ervoor dat hij weer iets meer veerkracht opbouwt door een groter wortelnetwerk. De nieuwe grond bevat ook weer nieuwe voedingsstoffen waardoor hij voorlopig weer even doorkan.

Stekken van de Scindapsus - Vermeerderen

Hoe stek je een Scindapsus? De Scindapsus is vrij eenvoudig te stekken. Je zult zien dat bij een volwassen plant er kleine bruine knobbeltjes te zien zijn op de stengels. Dit worden ā€œluchtwortelsā€ genoemd. Snijd een stuk stengel af waar zich aan de onderkant 2 luchtwortels bevinden. Aan de bovenkant van dit stuk moeten zich ook minimaal 2 bladeren bevinden. Zet nu de luchtwortels aan de onderkant in het water. Ververs minimaal Ć©Ć©n keer in de week het water. Lees hier de uitgebreide stekgids over hoe je scindapsus stekken kunt.

Er zullen zich uit de luchtwortels nieuwe wortels vormen. Zodra deze lang genoeg zijn kun je hem in de grond plaatsen. Dit is meestal na zoā€™n 3 tot 4 weken. De wortels zijn dan zoā€™n 5 tot 10 centimeter lang. Ook de stekken vinden directe zon niet heel fijn. Zet de stekken ook niet dicht bij de verwarming want temperatuurschommelingen vind de scindapsus niet fijn.

Veelgestelde vragen over de Scindapsus

Waar komt de Scindapsus van oorsprong vandaan?

Zuidoost-Aziƫ, Indonesiƫ, Salomonseilanden en de Filipijnen. Myanmar, Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam.

Is de Scindapsus giftig?

Voor mensen in de plant niet giftig. Aan de andere kant kan de plant bij huisdieren voor irritatie zorgen. Als je je kat dus hongerig naar deze plant ziet staren, haal hem dan maar snel weg uit de buurt van deze plant. De druppels die de plant uitzweet bij teveel aan voeding of water zijn niet giftig. Heeft er toch een huisgenoot iets van deze plant opgegeten? Neem dan voor de zekerheid contact op met de huis- of dierenarts.

Kun je Scindapsus buiten houden?

In Nederland kan het in de winter best koud worden. De Scindapsus houdt het meest een mildere temperatuur van tussen 18Ā° en 24Ā°C. Als de temperatuur daalt tot onder de 15Ā°C kun je hem daarom het beste binnen zetten.

Wat als je een Scindapsus wilt stekken?

Dat is heel goed mogelijk. We hebben daar een speciaal blog voor gemaakt. Daarin kun je alles lezen over het stekken van een Scindapsus.

Welke soorten Scindapsus zijn er allemaal?

De Scindapsus is een grote familie planten die allemaal best op elkaar lijken. Toch hebben ze qua bladeren grote verschillen. Zowel in grootte als afbeelding op het blad kunnen de planten flink van elkaar verschillen. Hieronder vind je de meest voorkomende Scindapsus soorten. Er zijn er zelfs meer die je wellicht ooit ook op deze pagina gaat terugvinden.

SCINDAPSUS AUREUM

Deze soort wordt ook wel de Aureus, photos, golden photos of drakenklimop genoemd. Er kunnen zich witte tot gele tekeningen op het blad weergeven. Maar de bladeren kunnen ook volledig groen zijn, afhankelijk van waar je hem neerzet.

SCINDAPSUS MARBLE QUEEN

De bladeren zijn groen met daarop witte of marmerkleurige vlekken. Vandaar ook de naam "Marble Queen". De Marble Queen is wel een echte diva. Ze is namelijk iets lastiger te verzorgen dan de rest. Maar nog steeds geen heel moeilijke plant.

SCINDAPSUS PICTUS

De bladeren van de pictus zijn olijfgroen en hebben zilveren vlekken of puntjes. De Pictus wordt ook wel zilverrank, argyraeus of gewoon zilver genoemd. De zilver gevlekte bladeren zien er prachtige uit. De Pictus kent ook weer verschillende ondersoorten zoals de Trebie, Silver Splash, Silver Lady en de Silvery Ann. De bladeren zijn net als bij de rest hartvormig.

SCINDAPSUS NJOY

Ook wel n'joy genoemd. Deze plant heeft lichtgroene bladeren met witte randen. Ook zijn de bladeren net iets kleiner dan die van zijn familieleden.

GREEN SATIN

De Scindapsus Green Satin wordt ook wel Green genoemd. Hij heeft een egaal gekleurd blad. Net als de Aureum zijn de bladeren hartvormig. De bladeren kunnen iets verschillen in kleur groen. Wel blijven ze egaal groen van kleur.

scindapsus exotica

Nog een variant van de Pictus in volle glorie.


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!