• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Scindapsus stekken in 6 stappen

Scindapsus stekken in 6 stappen

Leestijd: 3 minuten

De Scindapsus is een populaire kamerplant die luchtzuiverend is. Het mooie is dat een Scindapsus stekken helemaal niet zo lastig is. Het is zelfs een van de makkelijkste manieren om meer plantjes te maken. Na het lezen weet je precies wat je moet doen. Zo kun je in 6 simpele stappen jouw plant vermeerderen. Daarmee heb je dus meerdere plantjes die je kunt verspreiden door je huis. Natuurlijk kun je je nieuwe plantjes ook gewoon weggeven.

Scindapsus stekken benodigdheden

Je wilt beginnen met een Scindapsus stekken. wat heb je daarvoor nodig? Hieronder de basisbenodigdheden voordat je gaat beginnen met het vermeerderen van je plant.

  1. Een gezonde Scindapsus plant
  2. Een schone schaar, snoeischaar of mesje
  3. Een pot of glas
  4. Schoon water
  5. Een klein beetje geduld en discipline

Stap 1: Het afsnijden van een stengel

De eerste stap is het daadwerkelijk afsnijden / afknippen van je stek. Je mooie Scindapsus stekken kan best spannend zijn. Je kunt natuurlijk niet zomaar overal iets afknippen. Voor een goede Scindapsus stek heb je namelijk minimaal 2 bladeren nodig. Als je goed kijkt zie je dat zich op veel plekken over de stengels kleine bruine puntjes bevinden. Deze worden luchtwortels genoemd. De functie van luchtwortels is om meer voeding uit de lucht te halen. Snijd met een schoon mes een stukje van een stengel af waar minimaal 2 blaadjes aanzitten en minimaal 2 luchtwortels. De luchtwortels zitten vaak tegenover een blad.

epipremnum stekken

Stap 2: Verwijderen van het onderste blad

Het onderste blad kun je nu met een schoon mesje verwijderen. Snijd het kort tegen de stengel af. Zorg er wel voor dat je de rest van de stengel niet beschadigd. Uit de luchtwortels zullen zich de nieuwe wortels ontwikkelen. Een magisch proces om te zien. Het kan wel 2 tot 4 weken duren voordat zich nieuwe wortels ontwikkelen.

luchtwortel scindapsus

Luchtwortel van een Scindapsus Aureum

Stap 3: Vul een glas of pot met schoon water

Je kunt nu een schoon glas gaan vullen met schoon water. Een potje of flesje mag natuurlijk ook. Je kunt vers regenwater gebruiken, osmosewater of gewoon kraanwater. Als het maar schoon water is.

Stap 4: Zet je Scindapsus stek in het potje

Scindapsus stekken krijgen wortels die groeien uit de luchtwortels die je onder water neerzet. Belangrijk is dat je alleen de stengel in het water neerzet. De bladeren mogen niet in het water terechtkomen. Deze zullen dan gaan rotten en dat wil je niet. Gebruik daarom altijd een stekje met een stengel die lang genoeg is.

vermeerderen in water

Zet de luchtwortels van je nieuwe stek onder water neer.

Stap 5: Geduld en verzorging

Zet je nieuw gemaakte Scindapsus stekken nu op een lichte plek neer. Zet het nieuwe plantje echter niet in de volle zon neer. Ook een volgroeid exemplaar vind dat niet leuk. Ververs ook het water elke week. Wanneer het water een beetje bruinig of groenig wordt is het ook beter om het water te verversen.

wortels uit stek

Zet de luchtwortels van je nieuwe stek onder water neer.

Stap 6: De Scindapsus stekken in een potje plaatsen

Na 3 tot 4 weken zul je uit de luchtwortels normale wortels zien ontstaan. Deze wortels zijn niet meer bruin maar wit. Zodra de wortels zo'n 4 tot 8 centimeter zijn kun je de nieuwe plantjes in de grond zetten. Haal de epipremnum stekken ui het water en doe voorzichtig met de wortels. Doe de plantjes in de pot en doe er potgrond bij. Daarna kun je de plantjes verzorgen zoals je een "normale" Scindapsus zou verzorgen. Meer over deze plant vind je op de Scindapsus verzorging pagina.

epipremnum stekken in pot

Zet de luchtwortels van je nieuwe stek onder water neer.

Veelgestelde vragen over de Scindapsus stekken

Waarom is het gebruiken van een schoon mesje belangrijk?

Wanneer je een scindapsus stekken gaat is het van groot belang dat je gebruik maakt van schone instrumenten. In dit geval een mes, schaar of snoeischaar. Als je sneetjes maakt in de plant is deze daar extra kwetsbaar voor schimmels en bacteriën. Je wilt natuurlijk niet dat je plant een ziekte oploopt. Je kunt je mesje het beste ontsmetten met alcohol of in ieder geval een schone doek.

Wanneer kun je het beste je Epiremnum stekken?

Wil jij je Scindapsus vermeerderen? Dan is timing je beste vriend. Zo net na de winter, en voor de zomer, heeft je plant de meeste tijd om te herstellen. De temperaturen zijn meer geschikt en je plant is lekker aan het groeien. Als je voor de zomer je stekjes maakt heeft hij ook genoeg tijd om te herstellen van zijn wonden.

Conclusie

Een Scindapsus stekken is dus niet zo lastig als het lijkt. Wel heb je wat geduld en discipline nodig. Natuurlijk is het eindresultaat, een nieuwe Scindapsus plant, het allemaal waard. Geef je niet al je stekjes weg? Dan kun je voor een vollere plant zelfs meerdere stekjes in één pot kwijt. Geniet van je heerlijke zuurstof en je prachtige nieuwe Scindapsus familie!


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!