Het pannenkoekenplantje, of de pannenkoekenplant, is een bijzondere plant. Hij komt oorspronkelijk uit China en wordt daarom ook wel de āChinese money plantā genoemd. Wil je een pannenkoekenplant verzorging goed doen? Let dan goed op. Zijn officiĆ«le naam is Pilea Peperomioides. Wij houden het op deze pagina vooral even op het pannenkoekenplantje. Wel zo eenvoudig. Want zijn bladeren lijken inderdaad net pannenkoekjes. Toch is hij een stuk mooier dan hij smaakt. Al is hij niet giftig. Je leest hier alles terug over de verzorging.
Daarnaast krijg je meer informatie over stekken (vermeerderen) en andere leuke weetjes. Het mooie aan de pannenkoekenplant is dat hij prachtige eigenschappen heeft. Zo is het een zeer luchtzuiverende plant. Daarnaast is verzorgen niet heel moeilijk Ć©n ziet hij er hartstikke mooi uit. De plant is niet giftig en daarom ook geschikt in huishoudens met kinderen en huisdieren.
De Pannenkoekenplant verzorging in een notendop
Feiten en tips over het pannenkoekenplantje
Water
1x per week
Voeding
1x per maand in lente en zomer
Temperatuur
Tussen de 18Ā°C en 25Ā°C is perfect
Grond
Luchtige, normale grond. Zuurtegraad grond tussen 5 en 7
Standplaats & Licht
Niet direct in de zon, wel een lichte plek
Giftig
Het pannenkoekenplantje is niet giftig
Voordelen van de pannenkoekenplant
Het grootste voordeel van de pannenkoekenplant is dat hij welvaart en geluk zou brengen. Daarbij is de pannenkoekenplant verzorging goed te doen. Het is een vrij eenvoudige kamerplant. Plaats simpelweg een (gouden) munt in de pot en wacht tot je met welvaart overladen wordt. Tijdens het wachten kun je natuurlijk ook deze andere voordelen lezen.
Hippe kamerplant
Het ego van elke plantenliefhebber moet soms ook worden gestreeld. Het pannenkoekenplantje is een zeer hippe plant die niet mag ontbreken bij je verzameling. Fleur je kamer wat op met deze bijzondere plant en niemand zal meer aan je smaak twijfelen.
Luchtzuiverende plant
De pannenkoekenplant is een zeer luchtzuiverende plant. Met onze mooie geĆÆsoleerde huizen kan het ook voorkomen dat er weinig zuurstof aanwezig is. De plant neemt schadelijke stoffen op via de bladeren. Deze worden vervolgens naar de wortels getransporteerd en daar afgebroken.
Luchtvochtigheid regulatie
Droge ogen, vermoeid, droge huid of hoofdpijn? Het is niet ondenkbaar dat dit komt door een te lage luchtvochtigheid. Planten zoals het pannenkoekenplantje reguleren de luchtvochtigheid. Hierdoor blijf je gezonder zodat je langer kunt genieten van je planten. Een goede relatie met je planten is dus het begin van een betere gezondheid.
Opvangen van temperatuurschommelingen
De pannenkoekenplant houdt relatief veel vocht vast in de bladeren. De bladeren zorgen binnen voor schaduw waar anders zon was geweest. Doordat de zon op de bladeren schijnt wordt er zuurstof aangemaakt. Daarnaast warmt vocht minder snel op dan lucht zodat de lucht niet zo vlug wisselt van temperatuur.
Een korte plant
Heb je lage plafonds? Wil je decoreren maar heb je niet zoveel ruimte? Dan is het pannenkoekenplantje in jouw situatie een uitkomst. Want hij wordt helemaal niet zo hoog. In de meeste gevallen zal de plant tussen de 20cm en 30cm hoog worden.
Eenvoudige verzorging
In tegenstelling tot veel andere planten heeft deze plant niet heel veel liefde nodig. Natuurlijk zal hij het beter doen wanneer je hem mƩƩr liefde geeft. Ook is hij niet giftig en daarom perfect geschikt voor een huishouden met kinderen en huisdieren. Lees snel verder hoe je het meeste uit deze prachtige plant krijgt.
Pannenkoekenplant verzorging
Het pannenkoekenplantje is eenvoudig in zijn verzorging. Uiteraard wilt elke plant zo nu en dan een beetje aandacht. De Pilea Peperomioides is daar geen uitzondering op. Zo nu en dan een beetje water en de juiste standplaats doet hem al heel veel goed. Je kunt er vertrouwen in hebben dat alles goedkomt als je de volgende verzorging richtlijnen volgt.
Hoeveel water geef ik hem?
De juiste pannenkoekenplant verzorging omvat het regelmatig water geven van de plant, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt. De pannenkoekenplant water geven is niet heel erg lastig. Hij houdt van een licht vochtige grond. Echter is nat funest voor zijn gezondheid. Laat de grond dus nooit helemaal opdrogen maar hou hem ook niet te nat. Bij te natte grond kunnen de wortels gaan rotten. Om dat te voorkomen kun je het beste niet teveel water geven. Stop het puntje van je vinger in de grond om te voelen. Is het bijna droog of nog maar een heel klein beetje vochtig? Geef dan een beetje water.
Bemisten van het pannenkoekenplantje
Het pannenkoekenplantje houdt van een heerlijke vochtige lucht. Het is niet echt nodig. Toch kun je ervoor kiezen om hem eens in de week eens goed in de watten te leggen. Dat doe je door hem af en toe een beetje te benevelen / bemisten. Hij zal je zeer dankbaar zijn en je belonen met nog schonere lucht vol zuurstof.
De perfecte temperatuur voor de pannenkoekenplant
Net als de meeste mensen houd ook het pannenkoekenplantje van een warmer klimaat. Laat de temperatuur niet zakken onder de 13Ā°C. Daar kan hij namelijk helemaal niet zo goed tegen. De ideale temperatuur is tussen de 18Ā°C en 25Ā°C.
Houd hem uit de tocht
De plant kan niet heel erg goed tegen tocht. De flinke temperatuurschommeling die een goede wind kan geven is niet goed voor de plant. Zet hem op een lekker beschut plekje in een geventileerde kamer. Zo weet je zeker dat hij je lange tijd kan voorzien van een verse teug zuurstof.
Houd de temperatuur stabiel
Zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur zijn belangrijk voor het klimaat van de pannenkoekenplant. Hou de temperatuur als het kan zo stabiel mogelijk. Hem naast of op de kachel zetten is geen goed idee. Zet je hem op de grond neer waar vloerverwarming in is verwerkt? Zet hem dan in ieder geval op een stukje kurk of een isolerende ondergrond.
Een lichte standplaats uit de directe zon
Voor een optimale pannenkoekenplant verzorging is het belangrijk om de plant in helder, indirect licht te plaatsen. Het pannenkoekenplantje is geen echte zonnebader. Wel houdt hij van een lichte plek waar hij kan genieten van het licht. De directe zon kan de bladeren verbranden. Te weinig licht zorgt ervoor dat de plant gaat reiken en weinig nieuwe bladeren aanmaakt. Experimenteer met de standplaats als de plant aangeeft zich niet helemaal fijn te voelen.
Draai de pot een kwartslag
Bijna iedere plant groeit naar het licht. Zo zal ook de pannenkoekenplant zijn weg richting de zon vinden. Soms zul je zien dat daardoor de plant een beetje scheef groeit. Dat vinden wij niet zo heel mooi. Wat je kunt doen? Draai de plant zo nu en dan en houd hem in balans.
Voeding voor de pannenkoekenplant
In de lente en zomer kun je de pannenkoekenplant ƩƩn keer in de maand een beetje voeding geven. De pannenkoekenplant heeft net als veel andere planten zes macronutriƫnten nodig om te stralen. Ze halen koolstofdioxide uit de lucht en maken daar zuurstof van. Aan de andere kant heeft hij ook kalium, stikstof en fosfor nodig. Geef hem alleen niet teveel voeding. Daarvan kunnen de wortels kapotgaan.
Grond en bodem
De ph van de grond mag tussen de 5 en 7 in zitten. Normale kamerplanten potgrond is vaak voldoende. De grond van een pannenkoekenplant kan het beste zeer luchtig zijn. Zo krijgen de wortels altijd voldoende zuurstof. Daarbij is het wortelstelsel van de Pilea vaak een beetje broos. Luchtige grond is ook daarom perfect.
Bruine en dode bladeren verwijderen
Voor meer licht en voorkomen van rotten is het verwijderen van dode bladeren een must. De dode bladeren kunnen gaan rotten. Dit is voor de rest van de plant niet goed. Ook kunnen oude bladeren licht weghalen voor nieuwe, levende bladeren. Dit is niet de bedoeling. Altijd weghalen dus. Ook voor het eigen aanzicht van u, de verzorger.
En wat te doen in de winter?
Tijdens de wintermaanden vereist pannenkoekenplant verzorging minder water, omdat de plant dan een rustperiode ingaat. Net zoals veel dieren doen ook planten het een stukje minder snel in de winter. Dat wilt zeggen dat ze minder voeding nodig hebben. Ook met het water kun je best wat rustiger aan doen. Laat de plant vooral een beetje met rust. Een pannenkoekenplant verzorgen in de winter is dus eigenlijk nĆ³g makkelijker dan in de zomer. Natuurlijk mag je wel altijd lieve dingen zeggen tegen je favoriete huisgenoot.
Leuke weetjes over het pannenkoekenplantje
De pannenkoekenplant wordt ook wel de āChinese money plantā genoemd. In 1946 zou een Noorse missionaris, Agnar Espegren, de pannenkoekenplant vanuit China naar Europa hebben gebracht. Daarom heeft hij ook wel de naam Chinese Missionary Plant.
De plant staat symbool voor geluk en welvaart. Plaats een munt bij de pannenkoekenplant en je zult welvaart aantrekken. Tenminste dat is wat men zegt.
Het is een zeer luchtzuiverende plant Ć©n maakt van koolstofdioxide weer zuurstof die wij kunnen inademen.
Deze plant houdt de luchtvochtigheidsgraad in de gaten. Zo krijg je minder snel last van brandende ogen. De plant zelf houdt ook van een hoge luchtvochtigheid.
Er zijn nog veel meer soorten Pileaās. Maar de Pilea Peperomioides is zeker de bekendste
Dat planten goed zijn voor het stofvrij houden van je woning is niet onbekend. Zo is ook deze plant goed voor een iets stof-vrijer huis.
Wist je dat de Pannenkoekenplant familie is van de brandnetel?
Je ziet het niet vaak. Echter geeft het pannenkoekenplantje wel degelijk kleine bloemen. Het zijn kleine witte bloemetjes die op een dunne roze steeltjes staan.
Problemen met de Pannenkoekenplant
De pannenkoekenplant is geen echte moeilijke plant. Hij is vrij vergevend en geeft aan wanneer hij zich niet goed voelt. Bijvoorbeeld wanneer hij veel gele bladeren laat zien. Of als de stengels allemaal heel slap gaan hangen. Ook krullende bladeren kenmerken het pannenkoekenplantje als het niet helemaal goed gaat. Het leven van deze plant gaat met ups en downs. Help hem door de downs en je weet zeker dat je een vriend voor het leven hebt.
Krullende bladeren / gekruld blad
Waarom kijkt je pannenkoekenplantje zo verdrietig? Krullende bladeren heeft elke eigenaar van deze plant vast wel eens gezien. Het komt vaak voor en kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je teveel water geeft. Ook is teveel of juist te weinig zonlicht soms de oorzaak. Als laatste is het mogelijk dat de plant een beetje plantenvoeding nodig heeft. Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden. Heeft je pannenkoekenplant een gekruld blad? Controleer dan eens of hij niet vol in de zon staat. Of juist helemaal geen licht krijgt. En wanneer heb je hem voor het laatst wat plantenvoeding gegeven. En hoe vaak geef je hem water? Test eens een andere plek uit voor twee weken en zie hoe je groene vriend reageert op de verandering.
Hij groeit naar Ć©Ć©n kant
Ook de pannenkoekenplant houdt wel van een beetje licht. Staat hij op een donkere plek? dan zal hij proberen zijn stengels en bladeren naar het licht te draaien. Als hij naar Ć©Ć©n kant groeit kun je dit gemakkelijk oplossen. Draai de plant gewoon een beetje zodat hij zich weer kan aanpassen aan zijn nieuwe perspectief.
Bruine of harde bladeren
Bruine bladeren zijn bij planten geen goed teken. Vaak is het een teken dat bladeren aan het afsterven zijn. Voor het aanblik kun je een bruin of dood blad verwijderen. Toch is het aanpakken van de oorzaak belangrijk om ervoor te zorgen dat de rest van de bladeren blijft leven. Geef je hem misschien te veel water, of te weinig? Staat hij te veel in het licht of juist teveel in het donker? Het zijn allemaal oorzaken van een bruin blad. Ook kunnen de bladeren bruin worden door een veel te lage luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is dan aan te raden. De laatste oorzaak is een verbrand blad door teveel voeding. Zorg er bij het voeden van je plant altijd voor dat je de voeding verdund in water.
Slappe stengels en bladeren
Hangt je pannenkoekenplant slap? Teveel of te weinig water kan de oorzaak zijn van hangende bladeren. De pannenkoekenplant houdt echt niet van teveel water. Let daar dus goed op bij het geven van zijn wekelijkse slok. Ligt het niet aan het vocht? Dan kan het te maken hebben met een tekort aan licht. Maar ook teveel licht gaat hij niet zo lekker op. Trouwens de pannenkoekenplant hangt altijd wel een klein beetje. Maar als hij Ć©cht down lijkt te zijn kun je hem het beste wat extra liefde geven.
Uitvallende / afvallende bladeren / bladverlies
De pannenkoekenplant laat zijn bladeren vallen als het echt te warm is. Maar het kan ook komen door een gebrek aan water of voeding. Ook als de plant te weinig licht krijgt komt bladuitval voor. Experimenteer met je verzorging en kijk hoe de plant erop reageert. Voor je meer water geeft, check of je grond niet al super nat is. Is de grond heel erg droog? Dan is het waarschijnlijk een watertekort. Staat de plant in de directe zon? Probeer dan een iets minder lichte plek. Houd de plant in balans en je weet zeker dat hij er erg dankbaar voor is.
Gele bladeren pannenkoekenplant
Heeft je pannenkoekenplantje last van gele bladeren? Dan is er iets aan de hand. Tenminste als het meerdere bladeren zijn. Ook deze plant heeft zo nu en dan wat voeding nodig. Wanneer is de laatste keer dat je hem wat plantenvoeding hebt gegeven? Als je het je niet meer kan herinneren kan dit de oorzaak zijn van lichtere of gele bladeren. Ook teveel water kan een oorzaak zijn van gele bladeren bij een pannenkoekenplant.
Pannenkoekenplant verpotten
Als onderdeel van de pannenkoekenplant verzorging, is het verstandig om de plant jaarlijks te verpotten om de groei te stimuleren. ĆĆ©n keer in het jaar is het zover. Het pannenkoekenplantje wilt een nieuwe woning. Verpotten gaat heel eenvoudig. Pak er in ieder geval alvast een iets grotere pot en wat kamerplanten potgrond bij. Ga bij het verpotten altijd extra voorzichtig met de wortels om. Wortels zijn voor planten erg belangrijk voor het opnemen van vocht en voeding. Een beetje schade is er altijd wel bij het verpotten van een plant. Toch kun je de meeste schade voorkomen door de plant voorzichtig te behandelen.
Wanneer verpotten?
Een pannenkoekenplantje verpotten kun je het beste doen in de lente. In het voorjaar is de beste tijd omdat hij dan de lente en zomer de kans heeft te herstellen. Tijdens het verpotten is het niet ondenkbaar dat een wortel beschadigd raakt. In de lente en zomer heeft de pannenkoekenplant genoeg tijd en energie om er weer helemaal bovenop te raken. En daarna om totaal boven zijn oude staat uit te groeien.
Grotere pot?
Ga bij het verpotten altijd voor een iets grotere pot. De nieuwe potgrond zal nieuwe voeding bevatten. Daarbij krijgen de wortels weer wat meer ruimte om te groeien. Zo zal de plant beter voeding en vocht kunnen opnemen. Dat maakt hem sterker. En dat is goed voor zowel de plant als de verzorger van de plant.
Stekken van de pannenkoekenplant
Goed nieuws! Het stekken van een pannenkoekenplantje is best eenvoudig. En vaak gebeurt het zelfs helemaal vanzelf. De moederplant zal vanzelf vanuit de grond nieuwe plaatjes aanmaken. De plantjes die wat verder van de moederplant af groeien zullen al worteltjes hebben. Snijd het nieuwe plantje met zoveel mogelijk wortels af. Daarna kun je ze direct in een nieuwe pot neerzetten met verse grond. Houdt de grond uiteraard wat vochtig zodat je nieuwe pannenkoekenplantje snel nog meer wortels gaat maken.
Ook kunnen zich dichtbij de moederplant zelf stekjes vormen. Deze stekjes hebben vaak nog geen wortels. Snijd het stekje zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Haal vervolgens de onderste blaadjes van het stekje af en zet het takje in het water. Je zult zien dat zich na een korte tijd nieuwe wortels vormen. Als de wortels lang genoeg zijn kun je ook dit plantje in de potgrond zetten.
Nieuwe wortels kunnen best kwetsbaar zijn. Zorg daarom altijd voor een liefkozende behandeling. Zo gaan de wortels niet kapot en kun je eerder genieten van een grotere plant. Je kunt de nieuwe potgrond het beste iets vochtiger houden dan de potgrond van de moederplant.
Veelgestelde vragen over de Pannenkoekenplant
De plant komt eigenlijk uit de zuidwestelijke provincie provincie Yunnan in China. Daarom draagt hij ook de bijnaam Chinese geldplant.
Vanwege de naam iets eten is niet altijd de beste tactiek. Bij de pannenkoekenplant hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. HIj smaakt niet heel lekker maar is ook niet giftig. Ook handig om te weten voor katten en hondenliefhebbers met kinderen dus.
In Nederland is dit niet aan te raden. Dat heeft vooral te maken met de wat koelere temperatuur in Nederland. Deze plant gedijt het beste bij temperaturen boven de 13Ā°C. Heb je een tuin die boven deze temperatuur blijft? Doe dĆ”n vooral je ding!
De hoogte van een volwassen plant varieert tussen de 20cm en 30cm. Niet heel hoog en dus geschikt voor veel verschillende interieurs.