• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Monstera verzorging 🌿 Alle Tips & Leuke Weetjes

Monstera verzorging 🌿 Alle Tips & Leuke Weetjes

Leestijd: 11 minuten

De monstera plant komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika. Wil je de Monstera Verzorging goed doen? Dan zul je de leefomstandigheden uit de oorsprong moeten nabootsen. Daar groeit hij namelijk in zijn natuurlijke habitat, het regenwoud. Deze "gatenplant" heeft een prachtig en herkenbaar bladerdek. De bladeren beginnen gesloten en krijgen gaten naarmate ze ouder worden. Daar staat de Monstera plant dan ook bekend om. Deze zogenaamde gatenplant wordt geroemd om zijn weelderig speelse bladeren die zeer groot kunnen worden. Wil je jouw monstera verzorgen op de beste manier? Op deze pagina leer je alles over deze bijzondere plant. Onder andere hoe je hem het beste verzorgt en waar hij zich het meest op zijn plek voelt.

De Monstera verzorging in een notendop

Feiten en tips over de gatenplant verzorgen

💧 Water

1-2x per week

🌱 Voeding

1x per maand in lente en zomer

🌡️ Temperatuur

Tussen de 18°C en 25°C is perfect

🌿 Grond

Luchtige, normale grond. Zuurtegraad grond tussen 5 en 7

🌞 Standplaats & Licht

Niet direct in de zon. In de schaduw is ook mogelijk

🤧 Giftig

De Monstera is giftig, let op met huisdieren en kleine kinderen

Monstera verzorging

Heb je net een nieuwe gatenplant gekocht? Of wil je een huidige plant eens goed in de watten leggen? Hoe dan ook ben je hier op de juiste plek. Je kunt hier alles leren over hoe je de Monstera verzorging op zijn beste aanpakt. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid licht en water. Maar ook wat je kunt doen wanneer je plant wat moeite heeft om gezond te worden. Voor alles is een oplossing, laten we snel beginnen.

Hoeveel water heeft de Monstera nodig?

De Monstera groeit van oorsprong in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. In deze regenwouden is de luchtvochtigheidsgraad hoog en ook de grond is licht vochtig. Het is bij deze plant van belang dat je hem voldoende water geeft. Maar wat is voldoende voor deze gatenplant? De grond moet idealiter licht vochtig zijn. Zo nu en dan even met een vingertopje voelen of de grond nog vochtig is kan uitkomst bieden. De toplaag mag eventueel een dagje helemaal droog zijn voordat je weer opnieuw wat water geeft. In de zomer is gemiddeld één of twee keer per week voldoende. Tijdens de wintermaanden vereist monstera verzorging minder water, omdat de plant dan minder actief is.

Gebruik bij voorkeur een pot met gaten onderin. Alhoewel de Monstera houdt van een vochtige grond, is stilstaand water geen aanrader. Wanneer je teveel water geeft blijft er in een normale pot onderin water staan. Omdat de wortels dan geen zuurstof krijgen, gaan ze dood. De dode wortels kunnen op hun beurt weer bacteriën en schimmels aantrekken Wat niet ideaal is voor de plant.

monstera verzorging


Monstera verzorging: Besproeien

Een belangrijk aspect van monstera verzorging is het regelmatig bevochtigen van de bladeren, vooral in droge ruimtes. Het benevelen simuleert de natuurlijke, vochtige, omgeving waar de plant van nature groeit.

Kamerplanten zoals de gatenplant houden van een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast haal je met het besproeien van de plant ook stof weg van de bladeren. Dit laatste is weer goed voor het "ademen" van de plant.

Schoonmaken van de bladeren

De bladgroenkorrels van de plant kunnen het beste werken wanneer ze voldoende licht opvangen. Dit prachtige staaltje techniek van moeder natuur helpt om de standplaats gezond te houden voor mensen. Wanneer de tijd verstrijkt kunnen er echter wat stof en vuiltjes op de bladeren terecht komen. Zo nu en dan de bladeren schoonmaken is zeker aan te raden. Pak hiervoor een schone doek met lauw water. Veeg voorzichtig het stof eraf. Je ziet dat de bladeren vanzelf weer gaan glimmen. Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddel om de bladeren schoon te maken.

monstera sproeien

Welke temperatuur is ideaal?

In het regenwoud is het vaak lekker warm. De plant houdt, net als veel mensen, van een lekkere tropische temperatuur. De Monstera vind een temperatuur tussen de 18°C en 25°C perfect. Onder de 16°C zal hij niet veel groeien of zelfs tot stilstand komen. Boven de 30°C kan de plant snel uitdrogen. Let bij een hoge temperatuur daarom altijd op of je voldoende water geeft.

Houd hem uit de wind

Zet hem niet teveel op de tocht. De grote bladeren kunnen door de wind sneller afbreken. Ook zijn snel wisselende temperaturen voor deze plant niet ideaal. In de natuur vind de plant veel beschutting tegen de wind bij andere bomen en planten.

temperatuur voor je plant

Tussen de 18°C en 25°C is perfect

Hoeveel zonlicht heeft hij nodig?

Voor optimale monstera verzorging is het cruciaal om de plant in helder, indirect licht te plaatsen. Niet alle planten hebben evenveel zonlicht nodig. De Monstera groeit in het wild tegen en langs andere bomen en planten. Hij kan best tegen een beetje zon maar in ieder geval niet de hele dag. Het beste functioneert hij wanneer hij een plek heeft met een beetje licht. Maar niet teveel direct zonlicht. Een teveel kan ervoor zorgen dat de plant uitdroogt en dat bladeren verbranden. Bepaald je Monstera standplaats

Draai zo nu en dan de pot

Een Monstera kan zeer snel groeien in de juiste omstandigheden. Zoals elke plant, groeit ook de Monstera naar het licht toe. Alhoewel hij niet graag in de volle zon staat, weet hij wel hoe hij het licht moet vinden. Wanneer een plant te lang op één manier in de pot staat kan de plant scheef gaan groeien. Een pot zou hierdoor instabiel kunnen worden waardoor het risico op vallen groter wordt. Daarnaast ziet het er niet altijd even mooi uit. Dat kun je gelukkig eenvoudig voorkomen. Draai zo nu en dan de pot. Zo behoud je de balans in de pot.

standplaats kamerplant

Veel licht maar niet té veel direct zonlicht

Hoeveel voeding wilt de gatenplant?

Regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen is een essentieel onderdeel van monstera verzorging. Een Monstera heeft weinig extra voeding nodig. Geef hem in de lente en zomer ongeveer 2 keer in de maand een beetje voeding. In de wintermaanden is het niet nodig om de plant te voeden. Het lijkt vreemd maar teveel voeding geven is ook niet goed. Lees daarom altijd goed hoeveel voeding je moet geven. Liever net iets te weinig dan teveel. Je kunt altijd nog meer geven. Kortom, in de lente en zomer 1 of 2 keer per maand.

Grond en bodem

Bij de monstera verzorging is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond om wortelrot te voorkomen. Wil je de beste grond voor je Monstera plant? Ga dan altijd voor een potgrond die het vocht goed kan afvoeren maar ook genoeg vocht vasthoudt. Je kunt denken aan een mix van met perliet, vermiculiet, veenmos en compost. Hierin zitten alle voedingsstoffen. Ook bevat de grond dan alles om vocht vast te houden en ook weer door te laten. Daarnaast houdt deze plant van een licht-zure grond. Met een PH tussen de 5,5 en 6,5.

welke grond is het beste

Verwijder dode en bruine bladeren

Zo nu en dan gaat er wel eens een blad dood. Dit kan verschillende redenen hebben. Als het soms gebeurt is dit niets om je zorgen over te maken. Gebeurt het echter vaker, dan is er wellicht iets mis. Verwijder dode en bruine bladeren wel altijd.

Dood restmateriaal kan namelijk ongedierte aantrekken naar de plant toe. En dit wil je natuurlijk vermijden. Daarbij zorgen dode bladeren van je monstera ervoor dat de levende bladeren minder licht krijgen. En het is juist met behulp van dit licht waarmee je Monstera kamerplant de lucht kan zuiveren.

monstera gatenplant

De Monstera wordt ook wel "gatenplant" genoemd. Logisch!

Leuke weetjes over de Monstera plant

  • Een veelgebruikte naam voor de Monstera is "gatenplant"
  • De Monstera zuivert de lucht en maakt van CO2 en zonlicht, weer zuurstof.
  • Grote planten met groene bladeren helpen mee om de temperatuur in huis stabiel te houden.
  • Monstera is een afgeleide van "monstrum" wat "wonderbaarlijk" of "abnormaal" betekend.
  • Ook de luchtvochtigheidsgraad blijft beter in balans door deze plant. Mede hierdoor voorkom je een droge huid.
  • Er zijn wel 48 verschillende soorten Monstera planten bekend.
  • Ook deze plant zorgt voor minder stof in de lucht
  • De gatenplant geeft bloemen en zelfs vruchten. Deze laatste kun je zelfs eten!
unieke bladeren

De unieke bladeren zijn populair in de woonkamer

Voordelen van de Monstera gatenplant

De Monstera is voor velen een gewilde kamerplant. En niet zonder reden. Hij heeft unieke bladeren, is zeer sterk, is eenvoudig te onderhouden én heeft luchtzuiverende eigenschappen. Je Monstera verzorging optimaliseren is dus goed voor iedereen.

Daarbij kan de plant zeer groot worden. Vooral in grotere ruimtes kan dit van pas komen. Ook als elegante raambekleding doet de plant het zeer goed. Hieronder nog een aantal voordelen van de geliefde gatenplant.

Reguleren van luchtvochtigheid

Planten reguleren hun eigen temperatuur door verdamping. En verdamping brengt vocht in de lucht. De Monstera houd zelf ook wel van een hoge luchtvochtigheid omdat ze van oorsprong groeit in dampige omgeving. Een hogere luchtvochtigheid zorgt voor een aangenamer gevoel in een ruimte. Je zult bijvoorbeeld minder snel een droge huid of droge ogen krijgen. Ook hoesten, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen symptomen zijn van een te lage luchtvochtigheid. Planten, zoals de gatenplant, helpen een ruimte dus niet alleen mooier maken. Ze helpen ook om de woon- of werkomgeving een stuk gezonder te maken.

Een monstere verzorgen is eenvoudig

De Monstera is een relatief eenvoudige kamerplant om in leven te houden. De gatenplant is extreem sterk en heeft slechts een klein beetje aandacht nodig om te floreren. De juiste standplaats is een must. Uiteraard kun je ervoor zorgen dat hij zich perfect op zijn gemak voelt bij jou thuis. Over de Monstera verzorging later meer.

Reguleren van temperatuur

Zowel de stengels als de bladeren van de Monstera houden vocht vast. Water warmt minder snel op dan lucht zodat de plek waar de plant staat minder snel opwarmt of afkoelt. Je Monstera verzorging helpt dus ook bij het reguleren van de temperatuur. Daarnaast brengen de grote bladeren schaduw op de grond. Zo zal minder zonlicht in de kamer terecht komen en meer in de plant. Ook verdampt de plant water waardoor de luchtvochtigheid in de kamer verbeterd. De lucht voelt hierdoor in de zomer koeler aan.

Grote plant

Het is je wellicht opgevallen dat de Monstera groot kan worden. Stengels kunnen, in het wild, zelfs tot wel 20 meter hoog klimmen. Ook de hoogte is niet mis. Sommige planten worden wel 6 meter hoog! De plant is een kruipende klimplant die dus erg lang wordt. Daarnaast kunnen ook de bladeren van groot formaat zijn. Erg handig wanneer je een grote ruimte wilt opvullen. Of wanneer je een ruimte deels wilt verhullen met zijn prachtige bladerdek.

Luchtzuiverende plant

De Monstera gatenplant is een luchtzuiverende plant. Dat wilt zeggen dat hij giftige stoffen uit de lucht kan halen. Daarbij maakt de plant ook nog eens zuurstof aan. En dat laatste is weer goed voor ons. Zorg dus goed voor je nieuwe Monstera kamerplant want dan zorgt hij ook voor jou. Met zijn grote groene bladeren ziet hij er dus elegant uit én maakt hij je huiskamer of kantoor een stuk gezonder. Hoe groter de bladeren zijn, hoe beter de plant de mogelijkheid heeft de lucht te zuiveren.

Stekken van de Monstera

Ben je fan van deze plant en wil je deze hobby graag delen met anderen? Dat is mogelijk. Het is relatief eenvoudig te doen. Natuurlijk kun je door het stekken meerdere planten maken. Bijvoorbeeld om ze weg te geven.

Je kunt de gatenplant op twee manieren stekken. Namelijk door ze in het water te zetten of door ze direct in speciale stekgrond neer te zetten. Hieronder lees je precies hoe je een Monstera stekken kunt. Maak je eigen baby's door Monstera stekken te maken!

monstera deliciosa stekken

Problemen met de Monstera verzorging

De Monstera gatenplant is een zeer sterke plant die in veel omgevingen zijn weg vindt. Maar net als elke andere plantensoort kan ook deze plant wat problemen ondervinden. Gelukkig zijn de meeste van deze ongemakken goed gedocumenteerd. Hierdoor kunnen we ze uitgebreid bespreken én ook snel weer oplossen. Heeft jouw plant een van de onderstaande symptomen? Maak je dan niet druk. Vol gewoon de adviezen op en kijk of de plant reageert.

Hij wordt te groot

Is je Monstera groot geworden? Misschien een beetje té groot? Dat betekend dat hij bij jou een fantastisch leven heeft. Je kunt hem eenvoudig snoeien. Daarover later meer. Geef jezelf vooral een schouderklopje dat je het zo goed hebt gedaan. Ook kun je ervoor kiezen je plant niet alleen te snoeien maar ook te vermeerderen. Maak zelf wat kleine baby plantjes en doe deze prachtige plant cadeau.

Mijn Monstera groeit niet

Dat een Monstera plant niet groeit kan verschillende oorzaken hebben. De mees voorkomende oorzaak is dat de plant te koud staat. Een te koude temperatuur is niet ideaal voor deze tropische plant. Houdt altijd een temperatuur aan tussen de tussen de 18°C en 25°C. Natuurlijk is het niet erg als het een keertje wat kouder of warmer is. Staat je plant echter direct naast een koud raam? Dan kun je hem beter een andere plek geven.

Bruine bladranden

Heeft je Monstera wat bruine randen aan het blad? Dan kan direct zonlicht de oorzaak hiervan zijn. In de natuur Leeft de Monstera vooral op plekken met indirect zonlicht. Staat je gatenplant in direct zonlicht? Probeer dan een andere plek voor hem te vinden. Ook het rotten van de wortels (wortelrot) kan de oorzaak zijn. Bekijk ook de Monstera bruine bladeren pagina voor alle oplossingen.

Donkere of zwarte bladeren

Wanneer een Monstera te koud staat, kan dit leiden tot duidelijke visuele symptomen, zoals verkleuring van de bladeren. Het is niet ongebruikelijk dat de bladeren donkerder worden of zelfs zwart kleuren als reactie op lage temperaturen. Dit gebeurt omdat de kou de cellen binnen de bladeren beschadigt, waardoor ze hun natuurlijke groene pigment verliezen en verkleuren. Bovendien kunnen er zwarte plekken op de bladeren verschijnen, wat een ander teken is dat de Monstera moeite heeft om met de kou om te gaan.

Geen gaten in de bladeren

Heb je een Monstera zonder gaten? De naam gatenplant doet vermoeden dat elk blad gaten moet hebben. Echter is dit niet helemaal waar. De jonge bladeren van de Monstera hebben namelijk, als het goed is, helemaal geen gaten. Dit is volledig normaal. Als je goed voor de plant blijft zorgen ontstaan vanzelf de gaten in de bladeren.

Geen gaten in de bladeren

Heb je een Monstera zonder gaten? De naam gatenplant doet vermoeden dat elk blad gaten moet hebben. Echter is dit niet helemaal waar. De jonge bladeren van de Monstera hebben namelijk, als het goed is, helemaal geen gaten. Zelfs als je de monstera verzorging volledig goed uitvoert. Dit fenomeen is dus volledig normaal. Als je goed voor de plant blijft zorgen ontstaan vanzelf de gaten in de bladeren. Gewoon een beetje geduld helpt altijd. Dus ook in het geval van je monstera verzorging.

Mijn monstera groeit uit elkaar

Een plant die klimt én kruipt. Dat is de gatenplant. De plant groeit zichzelf in het regenwoud richting de plekken die voor hem het beste zijn. Het flexibele karakter van deze mooie plant is best noemenswaardig. Echter kan het in huis soms toch voor problemen zorgen. Als je Monstera uit elkaar groeit kun je hem bijvoorbeeld met een mosstok bij elkaar houden.

Hij groeit naar één kant

Planten groeien vaak richting het licht. Zo ook jouw mooie gatenplant. Staat je plant écht te donker? Dan kun je hem wellicht iets opschuiven naar een lichtere plek. Een Monstera kan best tegen wat schaduw als de plant geen tekenen geeft van te weinig licht.

Lichte / fletse bladeren

Heeft je plant wat bleke of fletse bladeren? Een voedingstekort zou hier het probleem kunnen zijn. Geef hem in de zomermaanden in ieder geval genoeg voeding. In de wintermaanden is voeding geven niet nodig. Te veel voeding geven kan ook weer schadelijk zijn. 1 a 2 keer in de maand voeding geven moet voldoende zijn.

Krullende bladeren

Een krullend blad komt zo nu en dan voor. Een gezonde Monstera is een sterke plant die goed laat zien wanneer hij iets nodig heeft. Heeft je gatenplant een krullend blad of zelfs meerdere krullende bladeren? Vaak komt dit door een te droge lucht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de plant op of naast de verwarming hebt gezet.

Alhoewel hij de warmte goed kan waarderen, is de droge lucht soms een probleem. Zet wat schaaltjes water op de verwarming om te verdampen. Ook een luchtbevochtiger kan helpen om dit probleem op te lossen.

Bruine of harde bladeren

Bruine of harde bladeren zijn bij planten vaak een slecht teken. Zo ook bij de mooie gatenplant. Meestal komt een bruin blad omdat er te weinig water is gegeven. Geef je plant eens een flinke scheut water en kijk wat er gebeurt. Teveel water is niet goed, te weinig ook niet.

Slappe stengels en bladeren

Als de bladeren en stengels van je Monstera slap worden is er iets mis. Vaak is de oorzaak een groot tekort aan water. Ook een te lage luchtvochtigheid kan de boosdoener zijn.

Gele bladeren

Zwarte of droge bladeren betekenen vaak een tekort aan water. Aan de andere kant betekenen gele bladeren vaak juist een teveel aan vocht. Geef je plant even wat minder of helemaal geen water. Natuurlijk niet te lang. Gewoon tot de grond een beetje droger aanvoelt. Als dit het geval is kun je weer rustig wat water geven. Zo nu en dan een geel blaadje is niet zo erg. Als je echt veel gele bladeren krijgt is het bijna altijd een teveel aan water.

Veelgestelde vragen over de Monstera gatenplant

Waar komt de Monstera van oorsprong vandaan?

De gatenplant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Het warme en vochtige klimaat zorgen goed voor deze prachtige plant.

Is de Monstera giftig?

De Monstera is helaas een giftige plant. In de bladeren en stengels zit calcium oxalaat. Deze stof kan irriterend en gevaarlijk zijn. Pas dus op met huisdieren en kinderen wanneer je deze plant in de kamer hebt staan. De plant kan irriterend zijn voor slijmvliezen. Bij aanraking van de sappen kunnen zwellingen en irritatieplekken ontstaan.

Kun je Monstera buiten zetten?

In Nederland is het niet aan te raden om de Monstera buiten te zetten. Dit komt omdat het klimaat in Nederland in veel maanden te koud is. In de zomermaanden zou je hem buiten kunnen neerzetten. Echter staat hij niet graag in de volle zon. Ook is teveel wind niet goed voor deze plant. Kortom, je kunt hem het beste binnen laten.

Wordt de Monstera groot?

De gatenplant kan zeer groot worden. De stengels kunnen in tot wel 20 meter hoog klimmen. De hoogte van de plant zelf kan tot 6 meter reiken. En het grootste blad ooit meet zelfs 2,9 meter. Echter zal een gemiddelde huiskamerplant nooit zo groot worden. Daarbij kun je hem eenvoudig snoeien mocht het nodig zijn.

Geeft de Monstera ook bloemen en vruchten?

Geloof het of niet maar deze plant kan in de bloei staan én zelfs vruchten geven. Het duurt tot 10 maanden totdat de vrucht rijp is. Eet je hem voordat hij rijp is? Dan kan dit best pijn doen aan je keel. In de vrucht zit dan nog teveel aan calcium oxalaat in. Als hij rijp is kan het een heerlijke vrucht zijn met een unieke smaak.


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!