Koriander is een veelgebruikt kruid in de keuken en wordt vaak gebruikt in Aziatische, Mexicaanse en Indische gerechten. Het is een snelgroeiende plant die gemakkelijk te verzorgen is en kan worden geplant in een tuin of in potten binnenshuis. In deze blog zullen we dieper ingaan op de verzorging van koriander, waaronder water geven, grond, standplaats, licht, temperatuur, voeding, snoeien, verpotten, stekken en leuke weetjes. We zullen ook bespreken welke problemen kunnen optreden en veelgestelde vragen beantwoorden.
Koriander in een notendop
Feiten en tips over de Koriander
Water
2 x per maand
Voeding
1x per maand in lente en zomer
Temperatuur
Tussen de 15Β°C en 25Β°C is perfect
Grond
Neutrale of licht-zure PH 6 <-> 7
Standplaats & Licht
Lichte plaats, direct zonlicht
Giftig
Nee
Water geven
Koriander heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te nat wordt. Overmatig water kan leiden tot wortelrot. Laat de bovenkant van de grond droog aanvoelen voordat u opnieuw water geeft. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot goed doorlatend is zodat overtollig water kan weglopen.
Welke grond
Koriander prefereert een lichtbevochtigde, goed doorlatende grond met een pH-waarde van 6,0 tot 7,0. Voeg indien nodig wat compost of andere organische stoffen toe aan de grond om de voedingswaarde te verhogen.
Standplaats & Licht
Koriander prefereert een plek met volle zon, maar kan ook in de halfschaduw worden geplant. Houd er wel rekening mee dat als de plant in de schaduw wordt geplant, de groei vertraagd kan zijn en de smaak van de bladeren minder intens kan zijn.
Koriander heeft veel licht nodig om goed te groeien, dus plaats de plant op een plek waar hij volle zon krijgt. Als de plant binnenshuis wordt gehouden, plaats hem dan vlak bij een raam met veel zonlicht.
Temperatuur
Koriander groeit het beste bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius. Houd er rekening mee dat de plant niet tegen vorst kan, dus zorg ervoor dat de plant binnenshuis wordt gehouden als de temperatuur onder het vriespunt daalt.
Altijd verse basilicum, zonder moeite
Heerlijk toch die verse basilicum? Wist je dat kweken van verse basilicum super makkelijk en gezond is? Met de PlantaHerb kweek je, zonder moeite, op de automatische piloot, de lekkerste verse basilicum!
Voeding geven
Koriander heeft weinig voeding nodig, maar het kan wel profiteren van een boost van voedingsstoffen. Gebruik een allround meststof of compost om de grond rond de planten te verrijken. Voeding kan elke 3-4 weken worden gegeven tijdens de groeifase.
Snoeien & verpotten
Snoeien van koriander is niet noodzakelijk, maar het kan de groei van de plant bevorderen en de bladproductie verhogen. Snoei de bovenste bladeren regelmatig af om de groei van de plant te stimuleren. Dit kan ook helpen om de plant gezonder te houden en te voorkomen dat de bladeren oud worden en geel worden.
Koriander groeit snel en kan snel uit zijn pot groeien. Verpot de plant in een grotere pot als de wortels de bodem van de huidige pot raken. Gebruik een goed doorlatende grond en zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft.
Stekken
Koriander kan gemakkelijk worden gestekt door een stengel te knippen en deze in water of grond te zetten. Wacht tot er wortels zijn gevormd voordat de stekken worden geplant. Dit proces kan enkele weken duren.
Altijd verse munt in huis hebben?
Heerlijk toch die verse munt? Wist je dat kweken van verse munt super makkelijk en gezond kan zijn? Met de PlantaHerb kweek je, zonder moeite, de lekkerste verse munt!
Koriander problemen
Wortelrot
Dit kan optreden als de grond te nat is of als de pot niet goed doorlatend is voor overtollig water. Oplossing: Zorg ervoor dat de grond voldoende drainage heeft en geef water alleen wanneer de bovenkant van de grond droog aanvoelt.
Schimmelgroei
Dit kan optreden als de grond te vochtig is of als de plant te dicht bij elkaar wordt geplant. Oplossing: Verminder de hoeveelheid water die wordt gegeven en geef voldoende ruimte tussen planten.
Plagen
Bladluizen, spintmijten, en andere plagen kunnen problemen veroorzaken. Oplossing: Inspecteer regelmatig de planten op tekenen van plagen en behandel zo nodig met een (natuurlijke) insecticide of neem contact op met een tuinier voor advies.
Te weinig licht
Koriander heeft veel licht nodig om goed te groeien, dus plaats de plant op een plek waar hij volle zon krijgt. Oplossing: Plaats de plant in een goed verlichte plek.
Te lage of te hoge temperaturen
Koriander groeit het beste bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius. Oplossing: Zorg ervoor dat de plant binnenshuis wordt gehouden als de temperatuur onder het vriespunt daalt, of bescherm de plant als de temperatuur te hoog wordt.
Voeding tekorten
Koriander heeft weinig voeding nodig, maar het kan wel profiteren van een boost van voedingsstoffen. Oplossing: Gebruik een allround meststof of compost om de grond rond de planten te verrijken.
Leuke weetjes over Koriander
- Koriander is een lid van de komkommerfamilie
- Koriander heeft van oudsher talloze interessante gezondheidsvoordelen.
- De bladeren van koriander worden vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten, terwijl de zaden worden gebruikt als specerij
- Koriander kan worden gebruikt om insecten te verdrijven, omdat de geur van de plant onaangenaam is voor veel insecten.
- Sommige mensen vinden koriander naar zeep smaken. Dit verschilt van persoon tot persoon.
Koriander conclusie
Koriander is een gemakkelijk te verzorgen kruid dat een waardevolle toevoeging kan zijn aan uw tuin of keuken. Door rekening te houden met factoren zoals water, grond, standplaats, licht, temperatuur, voeding, snoeien, verpotten en stekken, kunt u ervoor zorgen dat uw koriander gezond en productief blijft. Bovendien zijn er veel leuke weetjes en toepassingen voor koriander, zoals het verdrijven van insecten of het gebruik als smaakmaker in gerechten. Problemen zoals wortelrot of plagen kunnen optreden, maar deze kunnen worden voorkomen of opgelost met de juiste verzorging.