Een kunstwerk aan bladeren én verkrijgbaar in verschillende kleuren. De Fittonia, ook wel mozaïekplant genoemd, is een bijzondere tropische verschijning. De plant wordt ook wel “mozaïekplant” genoemd vanwege de prachtige vormen van het blad. De nerven van de plant maken bijzondere tekeningen. Dit geeft een fantastisch effect waar veel mensen dol op zijn. Daarbij is het een relatief eenvoudige plant om te verzorgen. Het bijzondere aan de Fittonia is dat de nerven de kleur geven aan het geheel. Tegelijkertijd is de rest van het blad juist heel normaal groen. Geef deze mozaïek plant af en toe een beetje aandacht en wordt verrast met een gekleurde en vrolijke vriend.
De Fittonia mozaïekplant in een notendop
Feiten en tips over de Fittonia mozaïekplant
Water
1-2x per week
Voeding
1x per maand in lente en zomer
Temperatuur
Tussen de 18°C en 25°C is perfect
Grond
Luchtige, normale grond. Zuurtegraad grond tussen 5 en 7
Standplaats & Licht
Niet direct in de zon. In de schaduw is ook mogelijk
Giftig
De Fittonia mozaïekplant is niet giftig
Voordelen van deze plant
Verzorg deze mooie plant en ze zal je belonen met een bijzonder bladerdek waar je dagelijks van kan genieten. Bovendien is de Fittonia een relatief eenvoudige plant om te verzorgen. Je kunt hem redelijk ver van een raam plaatsen. Hij heeft namelijk niet heel veel zon nodig. Ook qua water geven heb je niet meer nodig dan het topje van je vinger en een glaasje water in de week. Lees snel verder over de voordelen van de Fittonia.
Reguleren van luchtvochtigheid
Is het wel eens voorgekomen dat je last had van hoofdpijn, droge huid of gevoelige ogen? Dan kan het zijn dat de luchtvochtigheid in huis niet op peil is. Planten zoals de Fittonia houden vocht vast en ademen deze ook weer uit.
Reguleren van temperatuur
Ook op de temperatuur heeft deze plant een positief effect. De Fittonia Mozaïek plant houdt namelijk vocht vast in stengels en bladeren. Daardoor wordt de temperatuur in huis minder snel hoog en koelt het ook minder snel af. In de natuur groeit de plant onder de bomen als bodembedekker. Het geeft schaduw aan de grond zodat minder snel vocht uit de grond verdampt.
Relatief lage plant
De Fittonia mozaïekplant is een relatief kleine plant. Hij blijft best laag. Zo kun je hem perfect houden in een planten terrarium. Ook in wat kleinere huizen is deze plant goed geschikt. Want hij wordt niet heel erg groot. De plant kan maximaal 30cm breed en 15cm hoog worden.
Natuurlijke luchtzuiveraar
Net zoals de meeste planten neemt ook de Fittonia giftige stoffen op uit de atmosfeer. Het is wellicht niet de meest luchtzuiverende plant. Toch heeft ook deze plant een gunstig effect op de atmosfeer in huis. In ieder geval neemt de plant CO2, benzeen en stikstofdioxide op. Koolstofdioxide wordt weer wordt omgezet in zuurstof. En met dat laatste zijn wij mensen weer heel erg blij.
Fittonia verzorging
Heeft de Fittonia verzorging nodig? Natuurlijk. Elke kamerplant heeft af en toe een beetje aandacht nodig is. Alhoewel de plant een grillige natuur kan hebben, is hij niet heel lastig. Wél is het een plant met een gebruiksaanwijzing. Hou rekening met regelmatig water geven en af en toe een mist-spuitje. Met behulp van de onderstaande tips én een beetje liefde blijft hij zich goed voelen. Zo behoud jij elke dag een prachtig natuurlijk schouwspel.
Hoeveel water heeft de Fittonia nodig?
De Fittonia mozaïek plant houdt niet van natte voeten. Dat wilt zeggen dat je hem het beste niet te veel water kunt geven. Als de grond nog heel licht vochtig is, is het perfect. Bij te natte grond kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Dat is voor niemand goed. Als de grond bijna is opgedroogd kun je hem weer wat water geven. Meestal is dat zo’n één keer in de week. In de koude maanden, wanneer water minder snel verdampt, is één keer in de twee weken vaak al genoeg.
Hoe controleer ik of de grond nog vochtig genoeg is?
Controleren van de vochtigheid van de grond kun je doen door met je vingers een paar centimeter de grond in te gaan. Voelt de grond nog een beetje vochtig aan? Dan is dit ideaal. De grond mag niet volledig uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn. Als de grond te nat is kun je hem beter even geen water geven. Een beetje vochtig is meer dan genoeg.
Benevelen van de Fittonia Mozaïekplant
70% tot 80% luchtvochtigheid is ideaal. Toch kan hij ook goed gedijen in de gemiddelde woonkamer. Benevelen van de Fittonia is aan te raden. Het mozaïekplantje komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Hier ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in jouw woonkamer. Je kunt je dus voorstellen dat deze plant het heerlijk vind om in een omgeving te vertoeven waar het vochtig is. Daarbij is het helemaal niet moeilijk. Als je een keer in de week de plant bemist met water is hij helemaal blij. Ook zou je hem in de buurt van een luchtbevochtiger kunnen neerzetten. Daarnaast is deze plant perfect geschikt om te gebruiken in een planten terrarium.
Welke temperatuur is ideaal?
De Fittonia is een echte tropische bodembedekker. De ideale temperatuur ligt dan ook tussen de 18° en 25°. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud in Zuid-Amerika. Hier ligt de temperatuur gemiddeld een stuk hoger dan in Nederland. Het mooie van planten in huis is dat de temperatuur minder snel afkoelt en minder snel hoger wordt.
Houd hem uit de wind
De Fittonia is in het wild een weelderige bodembedekker. Laag bij de grond is een stuk minder wind dan hoog in de bomen. De plant vindt een plaats uit de wind dan ook het fijnste. Zet hem dus niet op de tocht of naast een klapperende deur.
Houd de temperatuur stabiel
De tocht kan er voor zorgen dat de temperatuur snel daalt. Toch kan de Fittonia ook niet goed tegen een te hete omgeving. In het kort wilt deze plant het liefste een zeer stabiele temperatuur. Grote temperatuurschommelingen vindt hij helemaal niets. Zet hem dus niet in direct zonlicht of naast je oven.
Hoeveel zonlicht heeft hij nodig?
Direct zonlicht is niet aan te raden. De Fittonia vind licht best lekker, maar niet teveel. In het wild krijgt hij zo nu en dan een flinke zonnestraal, maar absoluut niet de hele dag. Zo laag bij de grond krijgt hij meer dan gemiddelde beschutting van de bomen waaronder hij normaal gesproken groeit. Een plekje in de schaduw, waar hij het raam nog kan zien, is helemaal prima.
Draai zo nu en dan de pot
Je zult zien dat de Fittonia graag richting het licht groeit. Het zou daardoor kunnen dat de plant een klein beetje scheef gaat groeien. Om dit tegen te gaan kun je de pot, of het mini-ecosysteem, zo nu en dan even omdraaien.
Hoeveel voeding wilt de Moziëkplant?
In de zomermaanden kun je eens in de 2-3 weken een beetje voeding geven. Teveel voeding kan resulteren in schade aan de plant en wortels. Geef hem dus niet teveel voeding.
Grond en bodem
De ph van de grond mag tussen de 5 en 7 in zitten. Normale kamerplanten potgrond is vaak voldoende. Check het label wel even want er zijn uitzonderingen. Planten, zoals de mozaïekplant, worden ook wel zuurminnend genoemd omdat ze van zuurdere grond houden. De pot hoeft niet heel diep te zijn. De wortels groeien namelijk eerder in de breedte dan in de lengte. Voor betere zuurstoftoevoer naar de wortels kun je wat perliet of kokosvezel toevoegen aan je potgrond.
Verwijder dode en bruine bladeren
Verwijder ze vooral wanneer je dode bladeren ziet. De nieuwe of levende bladeren krijgen hierdoor meer licht. Daarbij voorkom je hiermee dat de oude bladeren gaan rotten of dat de plant ongedierte aantrekt. Hierdoor blijft je plant extra gezond. Bovendien ziet het er natuurlijk veel mooier uit.
Leuke weetjes over de Fittonia
- De Fittonia wordt ook wel de mozaïek plant genoemd.
- De Fittonia zuivert de lucht en maakt van CO2, koolstofdioxide, weer zuurstof
- Deze plant houdt de luchtvochtigheidsgraad in de gaten. Zo krijg je minder snel last van brandende ogen.
- Er zijn veel verschillende soorten Fittonia mozaïek planten verkrijgbaar. Ze zijn in vele kleurencombinaties te vinden
- Ook deze plant zorgt voor minder stof in de lucht
- In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft de Fittonia wel bloemen. Deze zijn niet heel opvallend maar kunnen best mooi zijn. De meeste kans op bloemen heb je in de lente.
- De kleuren van de Fittonia worden minder mooi wanneer hij in teveel of te weinig ligt staat. Zo vertelt de plant je precies wat hij nodig heeft.
Problemen met de Fittonia
De Fittonia is een prachtige plant met bijzondere nerven. Als je hem goed verzorgt, is het een duurzame vriend voor in je kamer. Omdat hij van een vochtig klimaat houdt kun je hem geweldig houden in een mini-ecosysteem of planten-terrarium. Toch heeft ook deze plant zo zijn problemen. Lees hieronder de meest voorkomende problemen die een Fittonia kan hebben.
Weinig kleuren
De Fittonia staat bekend om zijn rijkelijke kleurenspel dat zich over de bladeren uitstraalt. Is dit bij die van jou niet het geval? Dan is er iets aan de hand. Meestal is het of teveel of te weinig licht. Check even goed of hij niet teveel in de zon staat of écht te donker. De mozaïek plant houdt best van een beetje schaduw. Maar in het donker gaan de kleuren er niet op vooruit.
Hij groeit naar één kant
Net zoals de meeste planten groeit ook deze richting het licht. Om scheefgroei tegen te gaan kun je het beste het planten terrarium of de pot even omdraaien. Als je dit eens in de 2 weken doet zit je goed. Hij zou langzaamaan weer moeten stabiliseren.
Hij groeit uit elkaar
Als de bladeren teveel uit elkaar groeien betekent het dat de plant op zoek is naar licht. De bladeren en stengeltjes groeien uit elkaar zodat ze meer licht kunnen vinden. Daarmee proberen ze het tekort aan licht op te lossen voor de Fittonia.
Bruine of harde bladeren
Zijn de bladeren van je plant bruin aan het worden? Ai, dat ziet er niet goed uit. Gelukkig kun je de bruine bladeren afknippen. Echter haalt dat de oorzaak van het probleem niet weg. Meestal gaat het hier om teveel zonlicht. Probeer een andere plek en kijk of het beter gaat.
Slappe stengels en bladeren
Heeft je Fittonia slappe stengels en bladeren? Dit duidt vaak op te weinig water of een veel te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren en check de grond. Is de grond helemaal droog? Geef dan een flinke teug water en kijk of het beter gaat.
Uitvallende bladeren of omvallen
Ook wanneer de bladeren van je mozaïek plant afvallen is het tijd om water te geven. De plant kan ook zelfs omvallen. Daarnaast kan het ook zijn dat er veel te weinig voeding in de grond zit. Echter is dit zeer uitzonderlijk. Geef een flink glas water en zie wat er er gebeurt. Als laatste oorzaak kan de kou of wind de oorzaak zijn. De Fittonia houdt niet van wind of tocht. Staat hij toch op de tocht? Haal hem daar zo snel mogelijk weg en zet hem op een windstille plek.
Gele bladeren Fittonia
Worden de blaadjes van je plant geel? Dan is het tijd om de kraan dicht te draaien. Teveel water is niet goed voor deze plant. De grond mag licht-vochtig zijn maar absoluut niet nat.
Verpotten van de Fittonia
Deze mooie plant wilt graag eens in het jaar een grotere pot. Hij groeit namelijk best snel. Het verpotten is vrij eenvoudig maar moet wel voorzichtig gebeuren. Je wilt dat de plant zo min mogelijk stress ervaart door gebroken wortels.
Wanneer verpotten?
Je kunt hem het beste verpotten in het voorjaar. Zo heeft hij de hele lente en zomer om te herstellen van de “stress” die het verpotten kan opleveren. Tijdens het verpotten kan er namelijk best een worteltje kapotgaan. In de lente heeft de plant de meeste herstelkracht.
Grotere pot
Ga je de mozaïekplant verpotten? Dan is dat voor de plant even een overgangsfase. Geef hem gewoon genoeg nieuwe grond in een pot die nét iets groter is. Zo’n 1/5 groter is perfect. Daarbij kun je best een pot nemen die ook iets breder is. De wortels van de Fittonia gaan namelijk eerder de breedte in dan de diepte.
Stekken van de Fittonia
Je kunt de Fittonia eenvoudig stekken. Knip of snijd hiervoor eenvoudig een stengeltje af. Zet vervolgens het stengeltje in het water. Deze stek zal na 3 tot 4 dagen vanzelf een worteltje laten zien. Zijn de wortels langer dan 3cm? Dan kun je hem in de grond plaatsen. Let er wel goed op dat je dit voorzichtig doet. Want nieuwe wortels kunnen erg kwetsbaar en gevoelig zijn.
Veelgestelde vragen over de Fittonia Mozaïekplant
De Fittonia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Vooral in Peru is het een veelvoorkomende plant. Hij groeit daar in het regenwoud onder grote bomen. HIj bedekt daar de bodem en houdt de vochtigheid van de grond perfect op orde. Daarnaast geeft hij het geheel wat schaduw.
Vraag je je af of de Fittonia giftig is? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Hij is namelijk niet giftig. Zowel voor huisdieren als kinderen is hij dus helemaal veilig.
Het is in Nederland niet altijd even warm. Aangezien de Fittonia een tropische plant is kun je hem het beste niet buiten neerzetten. De Fittonia houdt van een temperatuur van tussen 18°C en 25°C. Is de temperatuur lager dan 18°? Dan kun je hem het beste binnen plaatsen.
De Fittonia is een vrij kleine plant. Ze worden maximaal 15cm hoog. Vaak blijven ze hier zelfs ver onder. Je kunt deze mooie plant dus perfect houden in een mooi planten terrarium.