Heb je ineens druppels aan je plant hangen? Allereerst, geen zorgen. Je hoeft niet bang te zijn dat je plant pijn heeft of direct doodgaat. Én we gaan er vanuit dat je niet nét je plant onder de sproeier vandaan hebt gehaald. Maar wat is er aan de hand met je huilende plant? Waarom hangen er druppels aan je bladeren en wat vertelt het je? Je leest het allemaal in dit artikel.
Welke planten huilen er?
Help mijn plant huilt! Er zijn planten die vaker druppelen dan andere. Het huilen van een plant wordt ook wel guttatie genoemd. En er zijn planten waarbij het vaker voorkomt dan andere. De meest voorkomende (kamer)planten die druppels aan de bladeren hebben zijn de:
- Bananenplant
- Alocasia plant
- Monstera (gatenplant)
- Epipremnum
- Homalomena rubescens
- Aglaonema
- Echeveria
- Jadeplanten
- Senecio
- Kalanchoë
- Dieffenbachia
- Ficus
- Philodendron
Waarom huilen planten?
Als je druppels aan je plant hebt hangen ziet dit eruit als huilen. Waarom gebeurt dit en hoe kun je dit voorkomen? Overdag zal een plant via de wortels vocht opnemen uit de grond. Tijdens verschillende processen in de plant zal het vocht worden gebruikt. Bijvoorbeeld om voedingsstoffen naar de bladeren te vervoeren en bij de fotosynthese. Uit het blad verdampt overdag het water weer. Zo wordt het vochtgehalte ook hoger in kamers met veel planten. En dat is weer goed voor de gezondheid.
Echter zijn in de nacht de poriën van het blad gesloten. Hierdoor is het veel lastiger om overtollig vocht kwijt te raken. Om de waterdruk in de plant niet te hoog te laten worden zal hij proberen om vocht kwijt te raken. De slimste oplossing is dan door het blad te laten 'zweten'. In de meeste huilende planten zitten in de punt van het blad speciale kliertjes zodat de plant het overtollige vocht kwijt kan. Deze kliertjes worden "hydathoden" genoemd. Zo blijft de vochthuishouding van je kamerplant in topconditie. Ook een teveel aan voedingsstoffen kan het probleem zijn. In dit geval worden er naast vocht ook voedingsstoffen in de druppels meegegeven.
Hoe voorkom je druppels aan het blad?
Bij sommige planten is guttatie niet te voorkomen. Bij andere planten wel. Als bijvoorbeeld je alocasia druppels aan het blad heeft, is dit heel normaal. Bij een Epipremnum is het eenvoudig te voorkomen. Je kunt ervoor zorgen dat je wat minder water geeft. Hierdoor zal de plant minder snel druppels aan het blad vormen. Gebeurt het toch? Geen zorgen. Het is niet schadelijk voor je plant.
Conclusie
Heb je kleine druppels aan de bladeren van je plant gevonden? Maak je in dat geval dus geen enkele zorgen. De term voor dit "zweten" of "huilen" is guttatie. Het is een natuurlijke reactie van je plant om overtollig water kwijt te raken. Ook een teveel aan voedingsstoffen kan het probleem zijn. Je plant probeert zichzelf weer helemaal in balans te brengen door los te laten wat hem niet dient.