Een mooie groene basilicum stekken in je eigen woonkamer? Dit populaire kruid wordt veel gebruikt in keukens over de hele wereld. Als je een basilicumplant hebt kun je deze stekken. Dit is het vermeerderen van je plant zodat je er een paar extra hebt. Lees hier hoe je dit doet en waar je rekening mee moet houden voor een goede stek.
Basilicum in een notendop
Feiten en tips over de Basilicum
Water
1x per week, licht vochtige grond houden
Voeding
1x per maand in lente en zomer
Temperatuur
Kamertemperatuur of warmer
Grond
Luchtige, goed doorlatende potgrond
Standplaats & Licht
Een lekkere zonnige plek
Giftig
Niet giftig, zelfs heerlijk eetbaar
Basilicum stekken, Dit heb je nodig
Het gaat nu toch echt beginnen. Je hebt een gezonde basilicumplant en wilt er een paar extra. Zo kun je dit gezonde kruid verspreiden onder je vrienden en familie. Lekker en gezond. Daar wordt toch iedereen blij van? Dit heb je nodig om basilicum stekken mogelijk te maken.
- Een gezonde Basilicumplant
- Een schoon en scherp mesje
- Een smalle pot of vaasje
- Schoon drinkwater
- Aandacht, liefde en een beetje geduld
Stap 1: Een stukje afsnijden van de stengel
Misschien wel het minst leuke stuk van basilicum stekken is het afsnijden van een deel van de plant. Pak hiervoor een stengel van ongeveer 10 centimeter lang. Er moeten nog wel wat blaadjes aan dit stengeltje zitten. Snijd het stengeltje af exact onder de onderste blaadjes.
Stap 2: Verwijderen van de onderste blaadjes
Verwijder vervolgens de onderste blaadjes van het stengeltje. Dit is belangrijk omdat het stengeltje later in water wordt gezet. Staan blaadjes onder water? Dan gaan deze bijna altijd rotten. Dit is slecht voor de plant en ook voor het water.
Altijd verse basilicum, zonder moeite
Heerlijk toch die verse basilicum? Wist je dat kweken van verse basilicum super makkelijk en gezond is? Met de PlantaHerb kweek je, zonder moeite, op de automatische piloot, de lekkerste verse basilicum!
Stap 3: Glas, potje of vaasje vullen met water
Vul vervolgens een glas met water en neem een lekkere slok. Dit heb je zeker verdiend na de eerste 2 stappen. Neem vervolgens een schoon glas, vaasje of potje en vul deze ook met water. Dit laatste glas is voor je nieuwe basilicum stek.
Stap 4: Zet je basilicum stekken op water
Zet vervolgens je basilicum stekken in het water. Zorg ervoor dat er geen blaadjes onder water staan om rotten te voorkomen. Het is belangrijk om een stengeltje te pakken dat lang genoeg is.
Stap 5: Verzorging van je stekjes
Nadat de stekjes in het water staan is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst. Krijgt het water een vreemde kleur of geur? Dan is het hoog tijd om water te verversen. Binnen een paar weken zul je zien dat er een nieuw wortelnetwerk wordt gevormd vanuit je stekje. Zet je potje op een lichte plek neer.
Stap 6: De Basilicum stekken in een potje plaatsen
Je basilicum stekken op water is nu gelukt. Nu er wortels zijn gevormd die langer dan 5 centimeter zijn kun je ze in de potgrond zetten. Doe de plantjes voorzichtig in een potje met grond. Wees zuinig op de worteltjes aangezien deze best gevoelig kunnen zijn. Probeer tijdens het plaatsen in het potje alleen de stengel aan te raken met je handen.
Veelgestelde vragen over de Basilicum stekken
Wanneer je begint met basilicum stekken gebruik je altijd schoon materiaal. Zo komen er geen schimmels en bacteriën in je nieuwe stek. Dit is weer goed voor de overlevingskans van je nieuwe stekjes.
Je kunt het beste stekken aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar. De temperaturen worden wat hoger en er komt zo meer licht op de stek.
Conclusie
Wil je een nieuwe basilicumfamilie creëren? Dan is basilicum stekken op water een goede keuze. Het is simpel en eenvoudig zelf te doen. Je hebt er ook weinig voor nodig. Staat je plantje in zijn nieuwe potje? Bekijk dan ook hoe je basilicum verzorgen kunt.