• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Basilicum verzorgen, tips & leuke weetjes

Basilicum verzorgen, tips & leuke weetjes

Leestijd: 6 minuten

Basilicum is een heerlijk eetbaar kruid dat veel wordt gebruikt. Basilicum verzorgen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel krijg je alle tips om jouw plantje zo lang mogelijk in leven te houden. Het kruid komt van origine uit Zuid-Azië en heeft veel medicinale eigenschappen. Zo heeft de plant een krampstillende werking, 

De basilicum in een notendop

Feiten en tips over de basilicum plant

💧 Water

1x per week, licht vochtige grond houden

🌱 Voeding

1x per maand in lente en zomer

🌡️ Temperatuur

Kamertemperatuur of warmer

🌿 Grond

Luchtige, goed doorlatende potgrond

🌞 Standplaats & Licht

Een lekkere zonnige plek

🤧 Giftig

Niet giftig

Basilicum verzorging

Je wilt je basilicumplant goed houden. Met de juiste verzorging kom je een heel eind. Maar hoe verzorg je dit heerlijke plantje eigenlijk? Moet hij in de zon of in de schaduw? Hoeveel water geef ik hem? Is het nodig om hem te snoeien? Op al deze vragen, en meer, heb jij een antwoord na het lezen van dit artikel. 

Basilicum water geven

Basilicum houdt van een licht vochtige grond. De toplaag mag best heel even droog zijn maar het liefste niet. Water geven doe je bij voorkeur van onderaf. De blaadjes van de plant zijn vrij teer van aard. Als je water van bovenaf geeft, giet het dan niet over de hele plant maar vooral over de grond.

De grond controleren

Door met je vingers de grond te controleren kom je er eenvoudig achter of je basilicum plant water nodig heeft. Als de grond droog aanvoelt is het belangrijk om snel weer water te geven.

Geen natte voetjes

Dat basilicum houdt van vochtige grond wilt niet zeggen dat je teveel water moet geven. Wanneer de wortels onder water komen te staan kunnen deze gaan rotten. Dit is niet goed voor je plant. Daarbij kan hij er zelfs aan doodgaan. Heb je toch teveel water gegeven? Probeer dan zoveel mogelijk overtollig water uit de pot te halen. Daarna kun je de plant op een zonnige plek neerzetten zodat het water sneller verdampt.

Uitgedroogde grond 

Uitgedroogde grond is niet goed voor de basilicum plant. Blaadjes kunnen gaan hangen en zelfs afsterven op het moment dat ze te lang geen water krijgen. Je kunt aan de plant zien als hij dorst heeft. Basilicum laat al snel de bladeren hangen als er te weinig water beschikbaar is.

plantaherb met basilicum

Altijd verse basilicum, zonder moeite

Heerlijk toch die verse basilicum? Wist je dat kweken van verse basilicum super makkelijk en gezond is? Met de PlantaHerb kweek je, zonder moeite, op de automatische piloot, de lekkerste verse basilicum!

Basilicum standplaats en zon

De basilicumplant houdt van een heerlijke warme en zonnige plek. Zet de plant gerust in volle zon neer. Wanneer je de plant binnen houdt is het wel belangrijk om goed te controleren of hij niet uitdroogt. De plant lust wel een slokje en kan daardoor eerder uitdrogen. In combinatie met de zonnige standplaats is dit iets om rekening mee te houden.

Moet ik mijn basilicumplant voeding geven?

In tegenstelling tot veel andere kruiden heeft basilicum best wat voeding nodig. De basilicumplant is een meerjarige plant waar je het hele jaar van kunt genieten. Geef in de zomer eens in de twee weken biologische plantenvoeding om hem gezond te houden. In de herfst en de winter is eens in de anderhalve maand vaak genoeg.

Welke grond gebruiken?

De basilicum plant verzorgen gaat het best als hij in goede grond staat. Luchtige grond met veel humus. Gebruik altijd biologische potgrond waar al wat voeding in zit wanneer je hem verpot. Met gewone huis- tuin en keuken grond kom je al best ver. 

Welke temperatuur is het beste?

Wil je de plant lekker in het spreekwoordelijke zonnetje zetten? Dan doe je er goed aan om de plant lekker warm te houden. Dat wilt zeggen, gemiddeld zo rond de 20℃. Oorspronkelijk komt hij uit warmere delen van de wereld. Namelijk Zuid Azië, waar hij gewend is aan wat warmere temperaturen.

basilicum verzorgen

Basilicum verzorgen

Basilicum snoeien

Doet je plantje het goed en wordt hij steeds groter? Dan kun je ervoor kiezen om hem hier en daar wat te snoeien. Bij voorkeur kun je de blaadjes van de takjes afhalen. De takjes zelf kun je het best zoveel mogelijk afblijven. Wanneer je de takjes laat zitten komen daar vanzelf weer nieuwe blaadjes aan. Als je plantje ook bloemen krijgt kun je deze het beste afknippen. Zo gaat alle energie van de plant naar het aanmaken van nieuwe blaadjes

Basilicum verpotten

Zo nu en dan wil je de plant kunnen verpotten. Waarom eigenlijk? Een basilicum plant wilt net als elke andere plant groeien tot hij niet meer kan. Heb je een te kleine pot? Dan kan die pot ervoor zorgen dat de plant niet groter wordt. Je kunt hem het beste verpotten in het voorjaar vanaf mei. Kies dan altijd een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige.

Basilicum stekken

Wil je de basilicum plant stekken? Dat is goed mogelijk en kan op verschillende manieren. Hieronder beschrijven we hoe je de plant kunt stekken op water.

Methode 1: Basilicum stekken op water:

  • Pak hiervoor een stengel van ongeveer 8 tot 12 centimeter lang.
  • Knip, of snijd, hem af aan de onderkant met een schone schaar of mes
  • Verwijder de onderste blaadjes zodat deze niet in het water staan. Dan kunnen de blaadjes namelijk gaan rotten.
  • Zet daarna de stek met het stengeltje in het water. 
  • Na een tijdje komen er worteltjes uit en kun je de plant in de grond zetten.

Leuke basilicum weetjes

  • De naam basilicum komt uit het Grieks. 'Basileus' betekent 'koning'.
  • Van oudsher komt basilicum uit Zuid-Azië.
  • Basilicum geoogst? Je kunt het invriezen om het langer houdbaar te houden.
  • Op de pizza Margharita is basilicum een hoofdingrediënt.
  • Je kunt basilicum kweken eenvoudig zelf doen. (daarom lees je dit artikel ook).
  • Er is ook gedroogde basilicum beschikbaar. Echter is dit veel minder lekker dan verse.
  • Hoe meer zon je plantje heeft gehad, hoe meer aroma er van de blaadjes afkomt.
  • Basilicum is een meerjarige plant
  • Het kruid bevat vitamine-A, vitamine-K, IJzer, Mangaan en calcium
basilicum verzorging

Basilicum verzorgen

Basilicum plant problemen

Net als iedere andere plant heeft ook de basilicum soms zijn problemen. Niet dat het uitmaakt voor jou. Want jij gaat deze plant perfect verzorgen. Met een paar kleine tips kun je al veel doen om hem weer heerlijk te laten floreren. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen bij een basilicum.

De plant hangt er een beetje slapjes bij

Hangen de blaadjes van je basilicumplant slap? Slappe blaadjes duiden in het algemeen op een tekort aan water. Geef je plant een flinke scheut water en kijk wat er gebeurt. Doe ook niet te zuinig met het water want een basilicum is best een dorstige plant. Het beste kun je de plant vanaf onder water geven. Zo geef je nooit teveel en heeft de plant altijd genoeg.

De bladeren worden geel 

Een basilicumplant verzorgen is niet heel lastig. Toch kan het best een diva zijn. Als je blaadjes geel worden zijn daar verschillende oorzaken voor. Het kan zijn dat je de plant te veel water hebt gegeven. Daarnaast is het mogelijk dat je plant op de tocht staat en teveel verschil in temperatuur ervaart. Wil je je basilicum plant redden? Zorg dan voor een betere standplaats met veel zon. Daarbij de grond vochtig houden maar even wat minderen met water.


De bladeren worden zwart of krijgen zwarte plekken

Waarschijnlijk heeft je plantje het te koud. Ook kunnen er andere oorzaken zijn voor zwarte vlekken van je basilicum plant. Zo is het mogelijk dat je plant een bacteriële- of schimmelinfectie heeft. Ook kan het zijn dat hij last heeft van ongedierte zoals trips.

Basilicum buiten kweken

Basilicum is een meerjarige plant en kan best tegen een stootje. Hij doet het vaak goed in volle grond. Echter is de plant wel gewend aan een lekkere warme temperatuur. Daarom is het in de winter wél nodig om hem binnen of in een kas neer te zetten. 

Plant voor in de keuken

Ben je op zoek naar een leuke plant voor in de keuken? Een basilicum plantje verzorgen is leuk én gezond. In de keuken kun je genieten zijn heerlijke geur en mooie uiterlijk. En ga je een lekker gerecht maken? Dan kun je direct je verse plantje gebruiken als ingrediënt. Verser kan niet! Zoals je hebt gelezen is het dus wel belangrijk om de basilicum plant op een zonnige plek te plaatsen.


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!