Rozemarijn bewaren? Je leest er alles over in dit artikel. Rozemarijn is een geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt in veel verschillende gerechten. De heerlijke smaak- en gezondheidsvoordelen maken het tot een geliefd ingrediënt voor veel verschillende gerechten. Bijvoorbeeld in sauzen, soepen en brood. Als je rozemarijn bewaren wilt kun je het koelen, invriezen of drogen. In dit artikel lees je alles over hoe je dit doet. Daarnaast kun je lezen voor hoe lang het kruid ongeveer goed blijft bij elke methode.
1. Rozemarijn invriezen (maanden tot een jaar)
Kun je rozemarijn invriezen en hoe doe je dit? Rozemarijn invriezen is een van de beste methodes om het kruid te bewaren. Doordat je het kruid invriest blijven de meeste voedingsstoffen beschikbaar. Daarbij blijven ook de kleur en smaak vaak goed behouden.
Hoe kun je verse rozemarijn invriezen:
- Voordat je het kruid in de vriezer kunt doen is het belangrijk deze goed te wassen. Ook je handen wassen is belangrijk. Zorg ervoor dat het kruid zo schoon mogelijk is. Was het liefste met koud water.
- Daarna kun je de takjes en bladeren voorzichtig drogen. Je kunt dit doen door de takjes neer te leggen op keukenpapier. Daarbij helpt het om ook te deppen met keukenpapier. Je kunt voor het drogen ook een slacentrifuge gebruiken.
- Als je rozemarijn goed droog is leg je de takjes naast elkaar op een vel bakpapier in de vriezer. Doe dit voor een paar uur zodat de takjes niet aan elkaar vastvriezen.
- Nu kun je de takjes er weer uitpakken en in een diepvrieszakje doen. Het voordeel is dat je takjes niet aan elkaar vastgevroren zijn. Je kunt de gedroogde takjes ook direct in een diepvrieszakje doen. Echter bestaat dan de kans dat de takjes aan elkaar vastvriezen. Rozemarijn bewaren in de vriezer helpt bij het behouden van de meeste kleur, geur en smaakstoffen.
2. In de koelkast bewaren (tot 14 dagen)
- Je kunt rozemarijn ook in de koelkast bewaren. Was hiervoor de rozemarijn goed af met koud water. Droog het vervolgens goed af. Wanneer je het niet goed afdroogt kan rozemarijn, door overtollig vocht, slijmerig worden. Dat wil je natuurlijk niet.
- Wikkel de gedroogde takjes in een vochtig keukenpapiertje. Hierdoor voorkom je dat de blaadjes en takjes uitdrogen.
- Je kunt de rozemarijn nu in een afgesloten bakje, of zakje, neerleggen in de groentelade. Hiermee voorkom je dat het vocht verdwijnt en het kruid droog wordt. Daarbij zorgt het afgesloten bakje ervoor dat er minder zuurstof bij je kruid komt. Hierdoor ontstaat minder oxidatie wat je rozemarijn bruin kan maken.
3. Rozemarijn bewaren door drogen
Verse rozemarijn bewaren kan ook door het kruid te drogen. Dit kun je zelf doen en er is niet heel veel voor nodig behalve geduld. Allereerst is het goed om je kruiden zo goed mogelijk te wassen voordat je het droogt. Daarmee bereik en behoud je de hoogste kwaliteit van je gedroogde rozemarijn.
Drogen in de oven
- Was en droog het kruid voorzichtig en zorgvuldig. Tegelijkertijd kun je de oven alvast op de lichtste stand zetten om op te warmen. Bereid een bakplaat voor met bakpapier. (ideale temperaturen tussen 40°C en 60°C)
- Verspreid vervolgens je takjes over het bakpapier zodat ze elkaar zo min mogelijk aanraken. Sluit de oven en laat het geheel eerst 10 minuten in de oven liggen.
- Check daarna of de blaadjes al gemakkelijk van het takje afvallen. Herhaal dit proces daarna om de 5 minuten. als dit het geval is, dan is het drogen gelukt. Door het openen van de oven verdwijnt ook het vocht uit je oven wat de droogsnelheid bevorderd.
- Je kunt nu alle blaadjes van het takje halen of zelfs de blaadjes verkruimelen. Nu is het zaak dat je alle rozemarijn volledig laat afkoelen.
- Als alles helemaal is afgekoeld, en er geen enkele warmte meer in het kruid zit opgeslagen, kun je verder met de laatste stap. Pak een afsluitbare pot en doe daar je gedroogde rozemarijn in.
Drogen aan de lucht
Je kunt de rozemarijn ook langzaam drogen aan de lucht. Je hebt hiervoor een droge ruimte nodig die bovendien schoon is. Verwijder de onderste blaadjes en gebruik deze in een gerecht. Er komt nu een takje vrij waaraan je een touwtje kunt bevestigen. In plaats van een touwtje kun je ook een elastiekje gebruiken. Bind de takjes niet te strak. Zo kan de lucht eenvoudig langs de blaadjes en takjes circuleren. Probeer de bosjes losjes aan elkaar vast te maken. Daarna hang je de takjes ondersteboven op in een schone en droge ruimte.
4. Een verse rozemarijn plant*
Verse rozemarijn bewaren kan ook door een rozemarijnplant te verzorgen. Dit kan in de tuin maar ook in huis. Op deze manier heb je het verse kruid altijd paraat wanneer je het nodig hebt. Met échte verse rozemarijn heb je bij consumptie ook de grootste voordelen.
Conclusie
Rozemarijn bewaren is dus helemaal niet zo lastig. Met een beetje geduld en liefde is het zo gebeurd. Uiteraard is verse rozemarijn bewaren mogelijk. Toch is het kruid het allerlekkerste wanneer het helemaal vers is. Dit kun je bereiken door te zorgen voor een rozemarijn plant. Hoe je deze moet verzorgen en onderhouden lees je in een later artikel op de website.