Venus Vliegenval zaden hoef je helemaal niet te kopen. Je kunt ze namelijk zelf laten maken door je plant. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je, met een beetje geduld, je eigen zaden kunt maken. En uiteraard hoe je deze weer kunt zaaien om nieuwe plantjes te maken. En wat is nou leuker dan vanuit je eigen zaden een compleet nieuwe plant te zien groeien?
Stap 1: Het begint met de bloemstengel
In de lente en zomer kan zich in het midden van je Venus Vliegenval een stengel laten zien. Je kunt deze herkennen aan de plek waar hij begint. Precies in het midden. Daarbij laten zich vaak een aantal knoppen zien waaruit de bloementjes zich later zullen ontwikkelen.
Stap 2: Daarna ontstaat de bloem
Misschien heb je het nog nooit gezien. Een Venus Vliegenval met een bloem. Toch ontstaan ze zeker wel. Uit het midden van je plant zal in de loop van de tijd een stengel vormen. Deze stengel kan best lang worden en aan het einde ontstaan meerdere witte bloemen.
Stap 3: Bestuiven van een Venus Vliegenval
Zodra de bloem volledig is geopend kan het bestuiven beginnen. Met het bestuiven zorg je ervoor dat de bloem bevrucht wordt. In het wild kan dit gebeuren door langslopende dieren of door de wind. In je woonkamer zul je de bestuiving toch echt zelf moeten doen.
- Neem hiervoor een wattenstaafje en ga voorzichtig langs de meeldraden.
- Ga daarna met hetzelfde wattenstaafje voorzichtig langs de stamper in het midden van de bloem
- Herhaal het proces tot je er zeker van bent dat er stuifmeel op en in de stamper terecht gekomen is.
Stap 4: De zaden laten rijpen
Je zult zien dat de bloemen zich na de bevruchting zullen sluiten. Ze zijn dan nog groen en bevatten nog geen goede zaden. Op de foto zie je het proces van rijping tot aan de bruikbare zaden. Zodra de bloemkoppen helemaal zwart zijn gaan de knoppen openstaan. Je ziet dan de kleine zwarte zaden al zitten.
Stap 5: De zaden oogsten
Venus Vliegenval zaden oogsten is misschien wel het leukste deel van het proces. Met deze zaden kun je namelijk beginnen met het maken van je nieuwe plantjes. De zaden zijn zeer klein en hebben een druppelvorm. Ze zijn donkerkleurig tot zwart en kunnen wegspringen op het moment dat je ze oogst. Zorg daarom altijd dat je werkt in een opgeruimde omgeving. Voor het gemak kun je een wit papiertje pakken zodat de zaden beter te zien zijn.