• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Graslelie verzorging, tips & leuke weetjes

Graslelie verzorging, tips & leuke weetjes

Leestijd: 12 minuten

Waarschijnlijk komt deze je wel bekend voor. De officiële naam is Chlorophytum Comosum. Maar de meeste mensen zullen hem kennen als de graslelie. Wij vinden het in ieder geval een geweldig plantje! Deze groene vriend fleurt al sinds jaar en dag onze woonkamers op. En niet zonder reden. Hij is namelijk super eenvoudig te verzorgen. Het is echt een van de meest gemakkelijke kamerplanten. Perfect voor beginners dus. Maar ook de doorgewinterde plantenkenner komt niks te kort. Er zitten super veel voordelen aan deze plant. Hij is namelijk sterk luchtzuiverend. Je kan hem gemakkelijk stekken. Hij groeit heel snel en ga zo maar door. Geen wonder dat de graslelie in bijna ieder huishouden te vinden is. 

De Graslelie in een notendop

Feiten en tips over de graslelie

💧 Water

1-2x per week

🌱 Voeding

1x per maand in lente en zomer

🌡️ Temperatuur

Tussen de 17°C en 27°C is perfect

🌿 Grond

Normale potgrond voor kamerplanten. 

🌞 Standplaats & Licht

Lichte plaats, niet direct in de zon. Schaduw kan ook

🤧 Giftig

Nee, maar houd je katten voor de zekerheid uit de buurt

Luchtzuiverende plant

Wist je dat de graslelie één van de meest luchtzuiverende planten is? Volgens de Clean Air Study van NASA kan hij tot wel 95% van alle schadelijke stofjes uit de lucht filteren! Jouw plantje verwijdert onder andere formaldehyde, xyleen en tolueen. Daarnaast zet hij natuurlijk gewoon ook CO2 om in zuurstof. Zo heb jij altijd een gezonde zuurstofleverancier in de buurt. Dit is de reden dat veel mensen een Chlorophytum Comosum in de slaapkamer hebben staan. 

Graslelie als kantoorplant

Ben je op zoek naar de perfecte kantoorplant? Dan zit je goed met de graslelie. Deze groene vriend is namelijk heel goed in het zuiveren van de lucht. Ideaal voor als je de hele dag in een muf kantoor zit. Hebben jullie ook nog van de plastic planten staan omdat ze geen onderhoud nodig hebben? Zonde! Ruil ze gewoon in voor de Chlorophytum Comosum. Je hebt er relatief weinig onderhoud aan. Daarbij ademen jij en je collega’s voortaan heerlijk verse lucht in.

Graslelie giftig voor katten?

Leuk, zo’n luchtzuiverende Chlorophytum Comosum in je woonkamer of kantoor. Maar hoe zit het met huisdieren? Is de graslelie giftig voor je kat of hond? Officieel is deze plant niet giftig voor huisdieren. Toch is het verstandig om de viervoeters er niet té veel aan te laten knagen. Als ze namelijk te veel van de plant binnen krijgen kunnen ze alsnog maagkrampen krijgen en gaan braken.

graslelie kantoorplant

Graslelie verzorging

De Chlorophytum Comosum is gemakkelijk te verzorgen. Licht, donker, warm of koud. Zelfs over water en plantenvoeding doet hij niet zo moeilijk. Dit sterke plantje past zich wel aan. Dat betekent natuurlijk niet dat je hem helemaal aan z’n lot kan overlaten. Elke plant, hoe gemakkelijk ook, heeft verzorging nodig. Lees daarom onderstaande tips om het beste uit je graslelie te halen.

Graslelie water geven

Deze dorstige plant houdt wel van een goede slok op z’n tijd. Regenwater heeft hij het liefst. Maar kraanwater is ook goed. Laat het dan wel even op kamertemperatuur komen. In de herfst en de winter is 1x per week een slok water genoeg. In de lente en de zomer kan hij wel 2x per week een scheut gebruiken. Maar let op, dit is slechts een richtlijn. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat hij in jouw geval wat meer of minder nodig heeft. Check dit zelf dus altijd goed.

De grond controleren

Je kan de Chlorophytum Comosum best eens een keer vergeten water te geven. Dat kan hij gerust hebben. Dit sterke plantje heeft namelijk dikke sappige wortels. Daar kan hij wat water in opslaan voor de mindere tijden. Het belangrijkst is dat je de grond licht vochtig houdt. Dit kan je makkelijk controleren door gewoon even te voelen. De eerste paar centimeter mogen droog zijn. Daarna moet de grond wel een beetje vochtig aanvoelen. Blijft de aarde aan je vingers plakken? Dan zit je nog wel even goed.

Niet te drassig

Te vochtig is ook weer niet goed. Je kan dus beter een keertje te weinig water geven dan dat je veel te veel water geeft. Zorg er absoluut voor dat de grond niet te drassig wordt. Als er namelijk een laagje water blijft staan kunnen de wortels gaan rotten. En dat wil je echt te allen tijde voorkomen! We raden dan ook altijd aan om een plantenpot met drainagegat te nemen. Gebruik ook altijd wat hydrokorrels als onderste laagje. Dan kan het overtollige water altijd ergens heen. 

Uitgedroogde grond 

Let extra goed op bij warm weer. Met name in de lente en de zomer droogt de potgrond snel. Dit is trouwens ook het geval als je op koudere dagen de kachel aan hebt staan. Je plantje zal dan al gauw wat extra water nodig hebben. Het is dan altijd beter om meerdere keren een klein beetje water te geven dan in één keer heel veel. 

Sproeien met de plantenspuit

De graslelie houdt van een hoge luchtvochtigheid. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met een plantenspuit natuurlijk! Besproei hem 1x per week met een lekkere fijne nevel. Dat is hartstikke goed voor hem. Je groene vriend zal je dankbaar zijn. Maar er zijn nog meer redenen om hem regelmatig een goede sproeibeurt te geven. Zo maak je de bladeren stofvrij. En ook bladluis en ander ongedierte krijgt zo geen kans meer om je plantje aan te tasten.

Moet ik mijn graslelie voeding geven?

Zoals je weet is de Cholophytum Comosum niet zo moeilijk. En eigenlijk heeft hij helemaal geen extra voeding nodig. Wil je hem in het groeiseizoen toch een boost geven? Voeg dan in de lente en de zomer 1x per maand wat plantenvoeding toe. Maar let wel op. Te veel voedingsstoffen doet de plant geen goed en dit kan zelfs de wortels beschadigen. In de herfst en de winter gaat de plant in rust. Bijvoeden is dan zeker niet aan te raden. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de plantenvoeding voor extra tips. 

Welke potgrond? 

Je hebt tegenwoordig zo’n enorm aanbod aan potgrond. Voor vrijwel elke soort plant is er wel een speciale soort grond. Cactusgrond, zaai- en stekgrond, kokospotgrond. Je ziet door de bomen het bos haast niet meer. Maar welke potgrond kun je nu het beste gebruiken voor je graslelie? Zoals je weet is dat de Chlorophytum Comosum niet zo’n lastige plant. Je kan gerust iedere normale potgrond gebruiken. de meeste aanbieders noemen dat kamerplanten potgrond.

Hydrocultuur

Maar heb je eigenlijk überhaupt wel potgrond nodig? De graslelie wordt ook vaak als hydrocultuurplant gehouden. Dat betekent dat hij in plaats van in potgrond alleen op hydrokorrels wordt gehouden. Je dient de plant dan wel bepaalde extra voedingsstoffen te geven die hij normaal uit de grond haalt. Water geven doe je direct op de hydrokorrels. Vervolgens neemt het plantje het water en de voeding weer op uit de kleikorrels. Voor het gemak kan je een handige watermeter gebruiken. Dan weet je precies wanneer de Chlorophytum Comosum weer water nodig heeft.

Graslelie standplaats

Handig, al die tips over water en voeding. Maar waar kan je de graslelie nu het beste neerzetten? Dat is gelukkig niet zo moeilijk Deze sterke plant kan eigenlijk overal wel uit de voeten. Je stopt hem gewoon in een plantenpot, een wand plantenbak of je hangt hem als hangplant aan het kozijn. Je kan de Chlorophytum Comosum zelfs in een terrarium kwijt. Je moet natuurlijk wel met een aantal dingen rekening houden. Geen probleem. Met onderstaande tips gaat dat helemaal goedkomen!

Zet hem niet in de volle zon

De graslelie houdt wel van aardig wat daglicht. Zet hem dus op een lichte plaats. Maar niet direct in de volle zon. In de ochtend of avond mag er best wat zonlicht op de plant vallen. Voorkom echter absoluut dat je plantje in de volle middagzon staat. Dan kunnen namelijk de bladeren verbranden. Heb je geen licht plekje meer over? Dat hoeft niet erg te zijn. De Chlorophytum Comosum doet het in de schaduw ook goed. In dat geval zullen de bladeren hoogstwaarschijnlijk wel wat donkerder gaan kleuren.  

graslelie licht

Graslelie buiten zetten

Hij kan wel tegen een stootje. Maar kan je de graslelie ook buiten zetten? Het is van oorsprong een plant die in een warmer klimaat voorkomt. Dat betekent echter niet dat hij persé heel veel warmte nodig heeft. Binnen op een gemiddelde kamertemperatuur van 10-25 graden celsius komt hij het best tot zijn recht. Bij temperaturen lager dan 10 graden wordt de groei geremd. Daarbij kan de Chlorophytum Comosum absoluut niet tegen vorst. En zoals je net hebt gelezen kan je hem ook beter uit het directe zonlicht houden. Dus ja, hij kan in principe ook naar buiten. Maar dan doe je er goed aan het weer en de temperatuur goed in de gaten te houden. 

In een pot of als hangplant 

Je kan je groene vriend natuurlijk gewoon in een mooie pot op de vensterbank zetten. Maar wist je dat de graslelie ook ideaal is als hangplant? Hij komt dan het best tot zijn recht in een mooie hangpot aan het kozijn, aan de radiatorbuis of aan het plafond. Gebruik dan wel altijd een pot met drainagegat. Ook is het aan te raden om altijd hydrokorrels te gebruiken.   

Verticale tuin

De Chlorophytum Comosum wordt daarnaast vaak gebruikt in een verticale tuin of plantenmuur. Perfect als je wat meer groen in je huis of kantoor wilt halen. Voor wat variatie kun je hem dan bijvoorbeeld combineren met de Scindapsus Aureus en de Calathea. Stop ze in een muur bloempot of wand plantenbak en laat je huiskamer tot leven komen!

Plant voor in de badkamer of slaapkamer

Ben je op zoek naar een plant voor in de badkamer? Dan zit je goed met de graslelie. Deze prachtplant houdt namelijk wel van een hoge luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat je een raam in je badkamer hebt. Anders krijgt hij niet genoeg licht. Veel mensen vinden het ook fijn om een Chlorophytum Comosum in de slaapkamer te zetten. Met name door de sterke luchtzuiverende eigenschappen. Daarnaast straalt deze groene vriend natuurlijk ook gewoon ultieme rust uit. En dat heeft weer z’n positieve uitwerking op jouw slaapritme.

Planten terrarium

Inmiddels weet je wel dat je graslelie van een hoge luchtvochtigheid houdt. Kan hij dan ook in een planten terrarium? Jazeker! Zorg er wel altijd voor dat hij niet in een te drassige grond staat. Als de Chlorophytum Comosum namelijk langere tijd in een laagje water staat kan er wortelrot optreden. Begin daarom altijd met een laagje hydrokorrels of grind op de bodem van je terrarium. Zo kan het water altijd weg!

graslelie standplaats


Graslelie snoeien

De graslelie groeit heel snel. Soms een beetje te snel. En net als wij naar de kapper gaan, kan je plantenvriend af en toe ook wel eens een goede snoeibeurt gebruiken. Het ziet er natuurlijk netter en frisser uit. Maar dat is niet de enige reden. Het is ook gewoon heel gezond voor je plant. Aan de lange stengels bloeien eerst mooie witte bloemen. Daarna komen er jonge stekjes aan.

De stekjes blijven maar komen

Mama plant blijft de haar stekjes gewoon uitgooien. Ook als je ze niet afknipt. En als je de nieuwe babyplantjes te lang laat hangen gaat dat ten koste van de moederplant. In de natuur komen de kleine graslelies uiteindelijk ergens in de grond terecht en gaan ze uiteindelijk hun eigen weg. Maar bij jou thuis kan dat niet. Omdat de kleine plantjes veel voeding vragen, lijdt de moederplant uiteindelijk onder het gebrek aan voedingsstoffen. 

Knip ook de bruine puntjes eraf

Hebben de bladeren van jouw graslelie bruine puntjes aan het uiteinde? Dan heb je hem waarschijnlijk te veel in de directe middagzon laten staan. Voel ook even of de aarde niet te droog is. Misschien ben je hem vergeten water te geven. De bruine puntjes van de bladeren zien er natuurlijk niet mooi uit. Maar het is ook slecht voor je plant. Gelukkig heeft de Chlorophytum Comosum een goed herstellend vermogen. Maar dan is het wel zaak de bruine bladeren netjes af te knippen.

Verpotten

Deze prachtplant groeit ontzettend snel. Je moet de graslelie dan ook regelmatig verpotten. Soms elk jaar! Zie je de wortels door het drainagegat van de pot groeien? Dan is het zeker tijd om je groene vriend te verhuizen naar een grotere pot. Zorg dat de nieuwe pot minimaal 25% groter is dan de oude. Gebruik ook lekker verse potgrond. Doe dit ook allemaal weer in de lente. Zo heeft hij nog genoeg groeikracht om te herstellen. 

Graslelie stekken

De graslelie is super gemakkelijk te stekken. Wat ons betreft de perfecte stekplant voor beginners! Het lukt eigenlijk altijd wel. Dit komt omdat de Chlorophytum Comosum zelf zijn lange dunne stengels uitgooit. En aan deze stengels groeien de stekjes gewoon. Je herkent ze meteen. Hoe makkelijk wil je het hebben!

Welke stekjes moet je kiezen?

Je wilt natuurlijk dat jouw graslelie stekje tot een grote sterke plant uitgroeit. Kies dus niet de kleinste stekjes uit. Die hebben nog niet genoeg energie om op hun eigen benen te staan. Kies er dus een die groot en sterk genoeg is. Het mooist is als het babyplantje in de lucht al wat kleine worteltjes krijgt. De beste tijd om te stekken is in de lente of het begin van de zomer. Dan zit de graslelie in de groeifase.

Hoe graslelie stekken

Als je een geschikte kandidaat hebt gevonden kan je deze afknippen. Gebruik altijd een schone en scherpe schaar. Nu kan je hem op water zetten om de worteltjes wat verder te laten ontwikkelen. Als deze wat gegroeid zijn kan je het graslelie stekje in een eigen potje aarde zetten. Hou de grond goed nat, maar niet te drassig. Je kan het babyplantje trouwens ook al in een eigen potje aarde zetten terwijl hij nog aan de moederplant vastzit. Zo kan hij nog even wat verder uitgroeien onder de hoede van de moederplant. 

graslelie stekken

Kluit splitsen

Als je een mooie grote graslelie hebt staan kun je hem ook door tweeën splitsen. Hoe dan? Het klinkt misschien een beetje als plantenmishandeling. Je haalt de Chlorophytum Comosum eerst uit de pot. Vervolgens pak de kluit stevig vast en scheur je hem gewoon doormidden. Let wel op dat je dit alleen bij grote sterke planten doet. En alleen in de lente. Dan zit de plant in zijn groeifase en heeft hij genoeg power om te herstellen. Het grote voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot je kleine stekje tot grote plant is uitgegroeid. Je hebt zo in één klap twee grote planten staan.

Graslelie problemen

De Chlorophytum Comosum is een erg sterke plant en kan echt wel tegen een stootje. Maak het echter niet te gek. Als hij lang verwaarloosd wordt zal de plant kapot gaan. Uiteindelijk heeft hij een goede kans te herstellen als je hem weer genoeg water geeft. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen en wat je eraan kunt doen.

De plant hangt er een beetje slapjes bij

De graslelie is hartstikke leuk als hangplant. Maar als de mooie bladeren er een beetje slap bij gaan hangen is er waarschijnlijk wat meer aan de hand. Krijgt je graslelie slappe bladeren? Grote kans dat het plantje gewoon dorst heeft. Als de grond uitgedroogd is zou een flinke slok water genoeg moeten zijn. Is de grond nog vochtig? Dan zou je hem kunnen oppeppen met een beetje voeding. Door het snelle groeien is hij daar namelijk rap doorheen.

De bladeren worden geel 

Worden de bladeren van de Chlorophytum Comosum geel? Dat kan een signaal zijn dat er juist te veel water of te veel voeding is gegeven. Wie zorgt er bij jou thuis voor de planten? Als alle huisgenoten allemaal voor de planten zorgen kan het gauw voorkomen dat er veel te veel wordt gegeven. Spreek wat af over wie de planten verzorgt en maak een schema. 

De bladeren zijn aan het rotten 

Als de bladeren rotten, zijn de wortels waarschijnlijk ook aan het rotten. Grote kans dat dit komt omdat de graslelie té lang in de drassige grond of een laag water heeft gestaan. Het duurt heel lang voordat het overschot aan water weg is. Als je je plant nog wil redden, moet je snel handelen. Haal hem uit de pot en verwijder de aarde. Verwijder de rotte delen van de wortels. Verwijder ook de rotte bladeren. Zet hem ten slotte in een nieuwe pot met verse aarde.

De bladeren worden doorzichtig

Worden de bladeren van de Chlorophytum Comosum een beetje doorzichtig? Grote kans dat je groene vriend het koud heeft. Hij kan echt wel wat hebben, maar té koud vindt hij niet zo leuk. Zet hem dus lekker in de woonkamer. Daar is de temperatuur over het algemeen goed. Plaats de graslelie trouwens niet direct bij de verwarming om weer even op te warmen. Daar is de luchtvochtigheid namelijk weer te laag.

De tekening op de bladeren verdwijnt 

De verschillende soorten graslelie hebben allemaal weer een andere tekening op het blad. Hartstikke mooi om te zien. Maar wat nu als de schilderij op het blad langzaam verdwijnt? In dat geval krijgt de plant waarschijnlijk te weinig licht. Verplaats hem dan naar een plek met iets meer licht. Onthoud wel: zet hem niet direct in de middagzon!

De bladeren hebben bruine of zwarte puntjes

Heeft je graslelie bruine punten? Als de bladeren van je graslelie bruine of zwarte puntjes hebben kan dat meerdere redenen hebben. Het kan dat hij te lang in de directe middagzon heeft gestaan. Voorkom dit te allen tijde. Daarnaast is de kans groot dat je plantje uitgedroogd is. Check dus de aarde en geef hem een goede slok water. Ten slotte is het goed om te checken of de luchtvochtigheid niet te laag is. Besproei sowieso 1 keer per week je groene vriend met een plantenspuit.  

De graslelie groeit niet

De graslelie staat erom bekend dat hij zeer snel groeit. Groeit jouw plantje niet meer? Dan kan er wat aan de hand zijn. Hou wel in de gaten welk seizoen het is. In de herfst en de winter groeit hij namelijk minder snel. De Chlorophytum Comosum gaat dan in een soort ruststand en krijgt ook minder zonlicht. Is het lente of zomer en groeit hij niet? Dan heeft hij waarschijnlijk te weinig ruimte. Tijd om te verpotten! 

graslelie bruine puntjes


graslelie problemen


Veelgestelde vragen over de Graslelie

Waar komt de Chlorophytum Comosum oorspronkelijk vandaan?

De graslelie komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuidelijk Afrika. Het is van oorsprong een bodembedekker. In het wild verspreidt hij zich door uit zijn  lange stengels overal nieuwe plantjes neer te zetten. 

Hoeveel soorten graslelie zijn er?

Er bestaan meer dan 200 soorten. Slechts een klein aantal vind je terug in onze huiskamers. De verschillen zitten hem met name in de tekening op het blad en de vorm en grootte van de bladeren. Je hebt onder andere de Chlorophytum Comosum “Ocean”, Chlorophytum Comosum “Bonnie”, Chlorophytum Comosum “Variegatum”, Chlorophytum Comosum “Picturatum” en de Chlorophytum Comosum “Lemon”.

Wat zijn andere namen voor de Chlorophytum Comosum?

Chlorophytum Comosum is de  officiële naam voor de graslelie. Maar er zijn nog heel wat andere bijnamen voor deze populaire plant. Zo wordt hij ook wel zebragras, sprietplant, of spider plant (naar de stekjes die op spinnetjes lijken) genoemd. En omdat hij ook vaak in kantoren te vinden is wordt hij in Duitsland ook wel Beamtengras (Ambtenarengras) genoemd.


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!