Dit leuke mini boompje is een Ficus Ginseng. Een telg uit de super populaire ficus familie. Alom gewaardeerd vanwege de relatief makkelijke verzorging en luchtzuiverende werking. Hij staat ook wel bekend met zijn volledige naam, de Ficus Microcarpa Ginseng. En hij ziet er toch gaaf uit! Zo met zijn dikke wortels die boven de grond uitsteken. Aan die dikke wortels heeft hij dan ook zijn naam te danken. Ze lijken namelijk sprekend op de welbekende Ginseng. De wortel die van oudsher wordt gebruikt wegens tal van gezondheidsvoordelen. De looks zijn ook wel het enige wat ze gemeen hebben. De Ficus Ginseng kan je beter niet eten. Hij is namelijk licht giftig en irriterend voor de huid.
De Ficus Ginseng in een notendop
Feiten en tips over de Ficus Microcarpa Ginseng
Water
1-2x per week
Voeding
1-2x per maand
Temperatuur
Kamertemperatuur of warmer
Grond
Gewone potgrond of speciale Bonsai grond
Standplaats & Licht
Uit de tocht op een plek met veel zonlicht
Giftig
Licht giftig voor huisdieren en kinderen
Ficus Ginseng Bonsai
Misschien denk je: hé, die Ficus Ginseng heeft wel wat weg van een Bonsai boom! Dat kan kloppen. Hoewel het eigenlijk geen echte Bonsai is, worden de Ficus Ginseng en de Ficus Microcarpa in het algemeen inderdaad vaak gezien als dé perfecte Bonsai boom voor beginners. Dit sterke mini boompje is namelijk relatief makkelijk te verzorgen en kan wel wat hebben. Zelfs zonder groene vingers kan er zo weinig misgaan. Gebruik wel de juiste tips en goed gereedschap. Zo ben je binnen de kortste keren een echte expert in Bonsai boom verzorging.
Mini boompje
Bonsai betekent vrij vertaald vanuit het Japans: ‘plant in pot’. En met de Ficus Ginseng kan jij deze eeuwenoude traditie ook leren. Maar hoe ontstaat zo’n mini boompje eigenlijk? De mooie grote wortels waar de Ficus Ginseng zijn naam aan te danken heeft, is eigenlijk de stam. Deze wordt expres hoog uit de grond opgepot en er wordt telkens tot de stam teruggesnoeid. Zo ontstaat er in een aantal jaar een mooie dikke stam die op Ginseng lijkt. Het mooie groene bladerdak wordt vervolgens bereikt door een deel van een Ficus Microcarpa op de gekweekte dikke stam vast te zetten waarna ze aan elkaar vastgroeien (Dit heet ‘enten’).
Ficus Ginseng verzorging
Wil je een Ficus Ginseng kopen? Dan is het wel handig om wat van de verzorging af te weten. De meeste ficussen zijn relatief sterke en makkelijke planten. En dat is voor de Ficus Ginseng niet anders. Dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar wat kunt doen. Er zijn altijd wat basisregels die ervoor zorgen dat je het meeste uit deze prachtplant haalt. Lees onderstaande tips en je bent binnen no time een echte expert in het verzorgen van de Ficus Ginseng!
Ficus Ginseng water geven
Alle planten hebben water nodig, dat weten we allemaal. Maar hoeveel en hoe vaak? De Ficus Ginseng houdt wel van een goede slok op z’n tijd. Zacht water op kamertemperatuur is het beste. En dan nog het liefste regenwater. Als je geen regenton hebt staan, kan kraanwater natuurlijk ook gewoon. In de lente en zomer kan je hem 2x per week water geven. In de herfst en winter is 1x per week een scheut voldoende. Het belangrijkste is dat je de plant regelmatig en gelijkmatig water geeft. Het bovenstaande is natuurlijk slechts een richtlijn. Controleer zelf dus altijd goed of de grond te droog of juist te nat is.
De potgrond controleren
De Ficus Ginseng is een sterke plant. Je doet er echter goed aan het water geven niet te vaak over te slaan. Hoewel deze plant op het oog namelijk opvallend dikke wortels heeft, zijn deze niet bedoeld om water in op te slaan. De Ficus Ginseng heeft het liefst constant een licht vochtige grond. Dit controleer je gemakkelijk door gewoon even te voelen. Steek je vingers een paar centimeter de grond in. Als de aarde een beetje aan je vingers blijft plakken zit je nog wel even goed.
Een laagje water
Is de grond helemaal drassig? Dan heb je even te veel water gegeven. Pas de hoeveelheid water die geeft dus naar beneden aan. Het is ook altijd beter om meerdere keren een klein beetje te geven dan in één keer een hele gieter. Voorkom te allen tijde dat er een laag water onderin de pot of schaal komt te staan. Daar kan de Ficus Ginseng namelijk niet zo goed tegen. Als dit te lang duurt kan er zelfs wortelrot ontstaan en dan ben je verder van huis.
Droge aarde
Als de grond te droog is kan dat meerdere oorzaken hebben. Misschien ben je de Ficus Ginseng wel een keertje vergeten water te geven? Op zich hoeft dit niet erg te zijn. Laat de kluit echter niet helemaal uitdrogen. Dat vindt de Ficus Ginseng niet zo fijn. Ook moet je bij warm weer extra opletten. Grote kans dat je plant dan meer water gebruikt dan normaal. Vanzelfsprekend zal je het dan ook wat vaker bij moeten vullen.
Hoge luchtvochtigheid
De Ficus Ginseng komt oorspronkelijk uit de de meer tropische gebieden met een hogere luchtvochtigheid. De dikke bladeren kunnen op zich goed tegen wat drogere lucht, maar een hogere luchtvochtigheid is altijd beter. Het is dus verstandig om deze omstandigheden thuis na te bootsen. Maar hoe doe je dat zonder je huis in een sauna te veranderen? Gebruik een plantenspuit! Door de plant dagelijks met een fijne nevel te besproeien houd je de luchtvochtigheid mooi op peil. Maak het ook weer niet te gek, want in het ergste geval kan er dan schimmel op de stam ontstaan. Een mooi bijkomend voordeel van het besproeien is dat stof, spint en luis op deze manier zoveel mogelijk wegblijven.
Ficus Ginseng voeding
De Ficus Ginseng is een sterke plant. Extra voeding geven is dus niet persé nodig. Toch kan het geen kwaad. Wat plantenvoeding kan namelijk goed helpen bij de groei van de Ficus Ginseng. Ook zal de plant zo minder snel door ziektes geveld worden. Het beste is om in de lente en zomer 1 tot 2 keer per maand wat plantenvoeding toe te dienen. Dit kan gewoon heel gemakkelijk wanneer je de plant water geeft. Maar let op~, geef absoluut niet te veel of te vaak. Dit kan de wortels van de plant namelijk schaden. Lees dus ook altijd goed de verpakking van de plantenvoeding.
Speciale Bonsai grond
Tegenwoordig is er zoveel aanbod aan verschillende soorten potgrond. Maar welke heb je nodig voor de Ficus Ginseng? Omdat hij vaak als bonsai boom gehouden wordt, kan je een speciale Bonsai grond mix gebruiken. Deze zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof, voedingsstoffen en water naar je mini boompje gaan. Tegelijkertijd wordt overtollig water gemakkelijk en snel afgevoerd. Aangezien de Ficus Ginseng onder de ficus familie valt, doet hij het trouwens ook gewoon goed in verse potgrond voor kamerplanten.
Waar zet ik mijn Ficus Ginseng neer?
De Ficus Ginseng houdt van een lichte omgeving. Het beste zet je hem dus vlakbij een raam waar voldoende zonlicht doorheen komt. De volle zon verdraagt hij ook goed. Alleen dan heeft je plantje wel wat meer water nodig. Het is verstandig de pot om de zoveel tijd even te draaien. Op deze manier krijgen alle kanten namelijk dezelfde hoeveelheid licht. Af en toe wat schaduw kan helemaal geen kwaad. Maar zet hem echter niet in een donker hoekje. Ook zet je de Ficus Ginseng beter niet op een tochtige plek. Zo is de kans kleiner dat je plantje allemaal nare ziektes oppakt.
Lekker naar buiten
De Ficus Ginseng is in Nederland wel een echte kamerplant. Te lage temperaturen trekt hij namelijk niet zo goed. Maar als het weer lente wordt kan je je plant best eens buiten zetten hoor. De zonnestralen zullen hem goed doen. Let wel op als je hem net gesnoeid hebt. Dan moet hij wel geleidelijk aan wennen om schade te voorkomen. De Ficus Ginseng komt oorspronkelijk uit tropische gebieden. Hij houdt dus wel van wat warmte. Nu kan hij wel wat lagere temperaturen hebben. Maar stel hem niet voor langere tijd bloot aan temperaturen onder de 15 graden.
Ficus Ginseng in een terrarium
Dit mini boompje houdt wel van een hoge luchtvochtigheid. Daarom kan je de Ficus Ginseng ook in een planten terrarium houden. Kies wel een wat grotere pot. Zo heeft je plant voldoende ruimte en komt hij niet met zijn blaadjes tegen het glas aan. Heel belangrijk is ook dat je er heel goed op moet letten dat de grond niet te nat wordt. Als de wortels namelijk te lang in een laag water staan kan er wortelrot optreden. Een goede manier om dit te voorkomen is om altijd te beginnen met een bodemlaag van grind of hydrokorrels.
Ficus Ginseng snoeien
Een goede snoeibeurt doet je planten goed. En dit geldt des te meer voor de Ficus Ginseng. Dit mini boompje vertakt zelf al goed. Om de mooie vorm te behouden is het daarom verstandig om hem regelmatig te snoeien. Licht snoeien kan in principe het hele jaar door. Voor een flinke snoeibeurt is het verstandig om tot het voorjaar te wachten. Als bepaalde takken kaal blijven kun je deze gerust wegsnoeien. Deze sterke plant kan zelfs helemaal teruggesnoeid worden tot de kale stam!
Bonsai gereedschap
De jonge takjes en blaadjes van de Ficus Ginseng kan je gerust met een scherpe schaar afknippen. De oudere takjes zijn vaak wat houteriger. Daarvoor kan je het beste een goed snoeimes gebruiken. Aangezien de Ficus Ginseng vaak als Bonsai wordt gehouden is het helemaal geen gek idee om te investeren in een mooie Bonsai gereedschapset. Deze zijn beschikbaar in alle soorten en maten en zijn vaak inclusief het meest gebruikte Bonsai gereedschap. Denk bijvoorbeeld aan een concaaftang, knobbeltang en een bonsai schaar.
Is de Ficus Ginseng giftig?
Ga je de Ficus Ginseng snoeien? Dan moet je oppassen voor het witte melksap wat uit de snoeiwonden komt. Dit is namelijk irriterend voor de huid. Ook kan het lelijke plekken op je kleding veroorzaken. Heb je huisdieren rondlopen? Zet je mini boompje dan op een moeilijk te bereiken plek. Met name de bladeren van de Ficus Ginseng zijn namelijk giftig voor katten als ze opgegeten worden. Houd voor de zekerheid ook honden en kleine kinderen uit de buurt.
Verpotten
Dit sterke mini boompje ontwikkelt snel heel veel wortels. Je zou hem dus 1x in de 2 jaar of zelfs elk jaar kunnen verpotten. Het idee van een Bonsai boom is echter dat deze redelijk klein blijft. Als je dus een echte Ficus Ginseng Bonsai wilt hebben kan je hem het beste niet te groot laten worden. Het mooie van deze plant is dat hij heel goed tegen het snoeien van de wortels kan. Je kan dus gewoon een deel van de kluit wegsnoeien en hem weer in de oude pot terugzetten.
Ficus Ginseng stekken
Het mooie van planten is dat je de meeste vrij gemakkelijk kan vermeerderen door te stekken. Wil je de Ficus Ginseng stekken? Het lijkt ingewikkeld, maar gelukkig valt het mee. Zoek één of meerdere mooie stevige stengels uit. Snij of knip deze vervolgens schuin af en spoel goed af onder de kraan. Gebruik wel goed gereedschap wat schoon en scherp is! Zorg dat er geen wit melksap meer uitkomt om eventuele schimmel te voorkomen.
Stekken in water of in de grond
Nu kan je de stekken natuurlijk in het water zetten. Het duurt echter heel lang voordat er wortels van formaat beginnen te vormen. Ook moet je het water regelmatig vervangen en is de kans sowieso klein dat het op deze manier lukt. Beter zet je de stekken van je Ficus Ginseng direct in de grond. Een paar centimeter diep is genoeg. Gebruik wel speciale zaai- en stekgrond om de kans op succes te vergroten. Zorg dat je ze op een warme plek met veel licht zet en houd de luchtvochtigheid hoog. Stekken kan het hele jaar door. Wel heb je de grootste kans op succes in de lente en zomer.
Problemen met je Ficus Ginseng
De Ficus Ginseng is over het algemeen echt een heel sterke kamerplant. Net als de meeste ficussen zijn ze vrij goed bestand tegen ongedierte en andere ongemakken. Toch kunnen er zich soms wat problemen voordoen met dit mini boompje. Vaak gebeurt dit in de winter en meestal is het afhankelijk van de standplaats. Tocht, te droge lucht of te weinig licht kunnen dan echte boosdoeners zijn.
Ficus Ginseng bladverlies
Wordt je Ficus Ginseng kaal? Dit sterke mini boompje hoort een mooi groen bladerdak te hebben. Als er bladverlies optreedt is dat een aanwijzing dat er iets niet helemaal goed gaat. Maar geen zorgen. Dit is gelukkig goed op te lossen. Het belangrijkste is dat je de oorzaak achterhaalt. Grote kans dat hij te weinig zonlicht krijgt of te lang onder de 15 graden Celsius heeft gestaan. Te weinig of juist te veel water resulteert er ook vaak in dat de Ficus Ginseng zijn blad laat vallen. Ga dus na of je hem moet verplaatsen of dat je wellicht de hoeveelheid water dient aan te passen.
Andere ongemakken
Bij de Ficus Ginseng hebben bladverlies en andere ongemakken vaak te maken met de standplaats. Nu kan je hem op een plek met wat meer zonlicht zetten. Te weinig zonlicht verzwakt namelijk de plant. Maar let ook de luchtvochtigheid! Te droge lucht kan namelijk in spint of luis resulteren. Ditzelfde geldt voor tochtige plekken. Beter zet je je mini boompje dus niet boven de kachel of voor een open raam.
Veelgestelde vragen over de Ficus Ginseng
De Ficus Ginseng is eigenlijk een speciale uitvoering van de Ficus Microcarpa. Hij houdt van een warm en vochtig klimaat en komt van origine voor in de tropische delen van Zuidoost-Azië, China, India en Australië. Hier kunnen de bomen zeer groot worden en zelfs enorme luchtwortels vormen.
Aangezien de Ficus Ginseng al een uitvoering van de Ficus Microcarpa is, zijn er niet veel meer soorten. De verschillen zitten hem hoogstens in de vorm, bladeren en kleur bast. Van de overkoepelende ficusfamilie daarentegen zijn er wel meer dan 1000 verschillende soorten te onderscheiden!
De Ficus Ginseng is licht giftig voor huisdieren als ze de bladeren eten. Beter Houd je je kat of hond dus uit de buurt. Ook kleine kinderen kunnen er last van ondervinden. Bij het snoeien kan er tevens een wit melksap vrijkomen. Dit kan irriterend oor de huid zijn.