Venus Vliegenval

Leestijd: 9 minuten

Was je op zoek naar een gids om een venus vliegenval verzorging goed te doen? Dan ben je op de perfecte plek. De meest kenmerkende vleesetende plant is wel de Venus Vliegenval. Ook wel Venus Vliegenvanger of Venusvliegenvanger genoemd. Deze jagende plant staat symbool voor dé vleesetende plant. En dat is niet zo gek. Want deze plant heeft letterlijk een bek die dichtklapt wanneer er iets in terecht komt. In elke bek bevinden zich een aantal "voelhaartjes" wanneer er meer dan 3 worden aangeraakt binnen een korte tijd, klapt de bek dicht. Slecht nieuws voor vliegjes, kleine sprinkhanen en andere insecten. Op deze pagina vind je alles over hoe je een Venus Vliegenval verzorgen moet. Daarnaast updaten we de pagina regelmatig met mooie foto's van deze bijzondere plant.

De Venus Vliegenval verzorging in een notendop

Feiten en tips over de Venus Vliegenval

💧 Water

De grond moet altijd vochtig blijven

🌱 Voeding

Nooit voeding geven aan de grond!

🌡️🌞 Temperatuur zomer

Tussen de 20°C en 30°C is ideaal in de zomer

🌡️❄️ Temperatuur winter

-6°C tot 7°C

🌿 Grond

Grond zonder voeding die goed vochtig blijft

🌞 Standplaats & Licht

Lichte plek, niet direct in de zon

🤧 Giftig

Niet giftig

11 Belangrijke tips

De officiele naam voor deze plant is Dionaea Muscipula. Maar Venus Vliegenval is natuurlijk veel leuker. Je kunt hieronder alles lezen over de verzorging van deze plant. Als het goed is kun je met deze informatie je planten in perfecte conditie houden. Heb je niet veel tijd en wil je snel wat informatie snacken om je plantje levend te houden? Dan volgen hier de eerste 10 tips om je plant in topconditie te houden.

  1. Houd de grond altijd vochtig en geef alleen regen- osmose of gedestileerd water aan je plant.
  2. Geef de plant water via de onderkant via een gat in de pot. Zet de pot in een bakje water en geef water wanneer het bakje leeg is.
  3. Geef de plant zoveel mogelijk direct zonlicht.
  4. Leuk natuurlijk zo'n dichtklappende val. Echter, raak de vallen zo min mogelijk aan om stress te voorkomen.
  5. Knip bloemstengels zo snel mogelijk af. Hiermee houdt de plant veel meer energie over.
  6. Geef nooit plantenvoeding aan een Venus Vliegenval
  7. Geef je Venus vliegenvanger alleen kleine insecten te eten.
  8. Gebruik alleen vleesetende planten grond. Hierin zitten namelijk bijna geen voedingsstoffen. (en dat is in dit geval goed)
  9. Check regelmatig of je plantje last heeft van ongedierte. Los dit zo snel mogelijk op.
  10. Gebruik geen terracotta of kleipotten.
  11. Raak de bladeren en de plant zo min mogelijk aan met je vingers.

Venus vliegenval verzorgen

Als je zo´n mooie vleesetende plant hebt aangeschaft, of wilt aanschaffen, moet hij wel levend blijven. Je hebt geluk. Want een Venus Vliegenval verzorgen is erg leuk. Wel heeft de plant wat afwijkende aandacht nodig dan je zou verwachten. Je leest hier alles over hoe jij je vliegenvanger in topconditie houdt.

Water geven aan je venus vliegenvanger

Van oorsprong komt de plant alleen voor in zeer drassige gebieden in de Verenigde Staten. De plant houdt dus wel van lekkere natte voetjes. De plant mag absoluut niet uitdrogen. Daarbij is het beste water dat je kunt gebruiken, gedestilleerd water. Ook osmosewater of regenwater voldoet. Dit heeft te maken met het gebrek aan voedingsstoffen dat zich in het water bevind. Voor de Venus Vliegenval geldt: Hoe minder voedingsstoffen in het water, hoe beter het is. In het kort kun je dus het beste één van deze 3 soorten water geven:

  1. Omgekeerde osmosewater
  2. Gedestilleerd water
  3. Regenwater

Water geven kan op twee manieren

Je kunt een Venus Vliegenval op twee manieren water geven. Namelijk vanaf de bovenkant of vanaf de onderkant. De plant houdt van een lekker vochtige grond. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nooit uitdroogt! Hierdoor kan schade ontstaan en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt de plant natuurlijk ook niet verdrinken. De beste methode is dan ook om de plant van onder water te geven.

Zet je pot (met een gat in de onderkant) in een bakje met water. Giet wat water in het bakje en laat de grond het water opzuigen. Is het bakje leeg, vul dan weer bij met water. Zo voorkom je onder- of overbewatering.

Welke grond is het beste

Voor een Venus Vliegenval kun je niet zomaar normale potgrond gebruiken. De plant heeft namelijk een zeer voedingsarme grond nodig. In het wild groeit hij vooral op plaatsen waar bijna niets aan voeding in de grond zit. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze planten op deze manier zijn ontwikkeld. Ze kunnen daarom ook zeer slecht tegen mineralen of plantenvoeding. Daarbij heeft de plant het liefst een zeer vochtige grond.

Gebruik nooit standaard potgrond voor een Venus Vliegenval. Waarom niet? Omdat er in standaard potgrond altijd relatief veel voeding zit waar de meeste planten juist van smullen. Maar dit is voor jouw vleesetende plant helemaal niet goed. Welke grond kun je dan wel het best gebruiken? Je kunt het beste gaan voor een speciale grondmix voor vleesetende planten. Je kunt denken aan de volgende ingrediënten:

  1. Perliet
  2. Veenmos (Sphagnum)
  3. Zand
  4. Turf

Eten geven

Een Venus Vliegenval voeren is een van de leukste dingen om te doen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gebruik je alleen grond waar geen mineralen of voedingsstoffen inzitten. Maar hoe komt je plant dan aan zijn voedingsstoffen? Je raad het al, door te eten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je hem niet zomaar alles te eten geven. In veel gevallen zal je plant zo nu en dan zelf iets vangen. Is dat niet het geval? Dan kun je hem zo af en toe verwennen met een snack. Hieronder een lijst van insecten waar een Venus Vliegenvanger graag naar grijpt. Je kunt in ieder geval denken aan:

  • Mieren
  • Sprinkhanen
  • Vliegen / Muggen

Geef je Venus Vliegenvanger geen eten omdat je het zelf lekker vind. Veel mensen denken dat je deze plant vlees of snoep te eten kunt geven. Alhoewel het leuk is om de bek dicht te zien gaan, is dit niet gezond voor deze plant. Het eten kan waarschijnlijk niet goed verteerd worden. En wellicht zal het daarom gaan rotten. Hierdoor kunnen schimmels en bacteriën in de plant komen wat niet goed voor hem is. Houdt het daarom bij een puur natuur dieet van vliegjes, mieren en andere kleine insecten.

Maak je ook geen zorgen wanneer de vallen helemaal niets vangen. Door middel van fotosynthese neemt de plant zijn eigen voedingsstoffen op. Ook wanneer hij weinig of helemaal niets vangt. Zijn er in jouw omgeving helemaal geen vliegen of muggen? Geen zorgen je plant zal, wanneer je goed voor hem zorgt, gewoon overleven.

De juiste pot

Een Venus vliegenval is niet een erg grote plant. Toch is het belangrijk om een juiste pot te vinden. De plant heeft namelijk relatief grote wortels. Kies daarom altijd voor een pot die minimaal 10 centimeter diep is. Vooral diepte is belangrijk aangezien de plant zich graag via de wortels verankert in de grond. Daarnaast zijn de wortels vrij gevoelig voor temperatuurverschillen. Je doet er goed aan om een pot te kiezen die wat dikker is. Een geïsoleerde pot is het beste.

Materiaal van de pot

Ook zijn materialen zoals plastic het meest geschikt aangezien deze geen mineralen afgeven. Een terracotta pot is af te raden aangezien deze "ademt" waardoor mineralen via de pot naar binnen zouden kunnen komen. Daarbij lekken potten van klei of terracotta langzaam mineralen in de grond. Dat wil je niet bij deze mooie vleesetende plant. Ook houdt een Venus Vliegenvanger van grond die altijd vochtig is. Terracotta zal teveel van het vocht uitademen.

Gat in de onderkant van de pot

Zoals je hebt kunnen lezen houdt een Venus Vliegenval wel van een lekker slokje voedingsarm water. Maar je wilt niet dat je plant volledig verzuipt. Daarom kun je hem het beste via de onderkant water geven. De grond zuigt het water dan vanzelf op. Daarvoor is natuurlijk wel een pot nodig met een gat in de onderkant. Anders kun je water geven wat je wilt.

Licht en standplaats

Als je écht goed voor je Venus Vliegenval wilt zorgen, zet je hem natuurlijk op de beste plek neer. Waarom voor minder gaan als je voor het beste kunt gaan. In het wild groeien deze planten alleen op plekken waar bijna niets anders kan groeien. Dat wilt zeggen dat er ook maar weinig schaduw is. Veel licht en veel zon is daarom zeer goed voor deze plant.

Veel licht zorgt voor felle kleuren op de bladeren. Ook binnenin de vallen zullen kleuren veel feller worden naarmate ze op een zonnige locatie staan. Direct zonlicht is daarom perfect voor deze plant. Want hoe feller de kleuren, hoe meer insecten erop af zullen komen. En insecten, daar houdt deze plant wel van. Het beste is om de plant minimaal 7 tot 11 uur aan direct zonlicht te geven.

Temperatuur

De plant overleeft zonder voeding in de grond. En daarbij vangt hij zijn eigen eten. Als je de bek van een Venus Vliegenval al indrukwekkend vind, let dan goed op. Want deze planten zijn echte Spartanen. Qua temperatuur kunnen ze een flink temperatuurbereik aan. In de zomer kan hij prima tot temperaturen boven de 35°C. In de winter vind hij temperaturen van -6°C ook nog wel prima. In de winter houdt de plant wel een soort winterslaap.

Venus vliegenval bloem

Je zou het niet geloven. Maar deze stoere plant heeft ook zo´n zijn sensuele kant. Uit het midden van de plant kan namelijk een lange steel groeien met daarop een prachtige witte bloem. Het voordeel is dat je kunt genieten van de mooie bloemetjes. Echter is er ook een nadeel. Want het kost de plant erg veel energie om de bloem tot bloei te laten komen. Veel mensen kiezen er daarom voor om de bloem niet te laten bloeien. Als je goed voor je Venus Vliegenval zorgt kun je de bloem prima tot bloei laten komen.

Je kunt de bloemstelen van de plant gebruiken om een extra Venus Vliegenval te kweken. Maar als de bloem al bloeit kun je ook de zaadjes oogsten. Dit laatste werkt zelfs als je maar één plant hebt. Je leest er meer over onder het stukje vermeerderen. Op deze manier kun je ook iemand anders, of jezelf, blij maken met een Venus Vliegenvanger.

venus-vliegenval-bloem

Vermeerderen van je venus vliegenval

Het is natuurlijk een prachtige verschijning. En we kunnen ons goed voorstellen dat jij een extra Venus Vliegenval wilt hebben. Gelukkig is deze mogelijkheid er. Want er zijn maarliefst 4 manieren om je plant te vermeerderen:

  • Bloemstengel stekken
  • Zaden oogsten
  • Bladsnijden
  • Wortelscheuten

Problemen met de venus vliegenval

Zoals elke andere plant kunnen ook deze vleesetende planten wat problemen krijgen. Wanneer je er op tijd bij bent kun je de plant waarschijnlijk nog prima redden. Lees hieronder de mees voorkomende problemen én de oplossing. Zo houdt je jouw plantje gezond en kun je er nóg langer van genieten.

Zwarte bladeren

Heb je af en toe een zwart blad? Dat is geen enkel probleem. Ook in het wild maken planten nieuwe bladeren aan en zullen ze af en toe een blad laten afsterven. Dit is een natuurlijk proces wat geen enkel probleem is. Je kunt de bladeren gewoon laten liggen. Net als in het wild zullen de bladeren vanzelf wegrotten. Toch kiezen de meeste mensen ervoor om de bladeren weg te knippen. Dit kun je het beste doen met een schoon schaartje.

Winterslaap & kiemrust

Een belangrijk aspect van het leven van een Venus Vliegen val is de winterslaap. Zodra de temperaturen ongeveer onder de 7°C komen zal de plant in winterslaap gaan. Dit blijft zelfs voor een paar maanden zo. Goed om te weten is dat de plant de meeste bladeren zal laten opdrogen en hij er niet echt heel mooi uit ziet. Maar wees gerust. Je plant is onder de grond gewoon lekker aan het slapen. Sterker nog, grote kans dat hij zichzelf via wortelscheuten vermeerderd.

Veel mensen gooien hun (nog levende) plant gewoon weg wanneer het winter wordt. Niet omdat ze dat willen doen, maar simpelweg omdat ze niet weten dat hij in winterslaap gaat. Zonde. Vanaf nu hoef jij dit dus niet meer te doen. De plant rust en zal sterk terugkomen in de lente. Ze zijn gewend om in winterslaap te gaan en hebben dit in veel gevallen zelfs nodig om te overleven. Wordt het niet koud genoeg binnen? Zorg er dan voor dat je de plant in de vriezer of koelkast plaatst. Het moet in ieder geval een plek zijn waar het kouder dan 7°C is.

Venus vliegenval verpotten

Heeft je plant zijn heerlijke winterslaap gehad? Dan kan het goed zijn om hem daarna wakker te maken met een warme lente. Dit is de perfecte tijd om je plant te verpotten. Niet omdat hij nieuwe voedingsstoffen nodig heeft. Wel omdat hij met nieuwe ruimte ook nieuwe plantjes kan gaan maken. Kies altijd de juiste pot en gebruik altijd alleen vleesetende planten grond. Ga ook altijd voor een pot die tenminste 10% groter is dan de huidige pot.

Veelgestelde vragen over de Venus Vliegenval

Wat kun je een venus vliegenval voeren?

In het wild eet deze vleesetende plant vliegen, mieren, muggen of andere kleine insecten.


Dit vind je vast ook leuk:


Blijf altijd op de hoogte

 Schrijf je in en ontvang het groenste nieuws in je inbox!